Actualitate

E penal: statuia lui Iohannis de la Sibiu a distrus caracterul de monument al pieței

Este penal iar Klaus Iohannis știe acest lucru.

În centrul orașului Sibiu, chiar în Piața Mare a orașului, a fost ridicată o statuie odioasă a celui care reprezintă simbolul ocupației austro-ungare a Transilvaniei: Bruckenthal.

Însă centrul Sibiului este monument istoric iar amplasarea statuii nu se putea realiza decât ilegal. Există o legislație în domeniul construcțiilor și în domeniul monumentelor istorice care spune în clar că este penal să faci modificări în interiorul sau asupra unui monument istoric.

Modificarea sau distrugerea unui monument istoric este infracțiune cu închisoarea. Statuia nu își avea locul acolo dintr-un motiv simplu: ea nu exista nici acum 500 de ani. Practic s-a făcut o statuie odioasă a unui criminal de români, s-a construit fundația statuii și toată structura necesară susținerii și apoi s-a montat această construcție oribilă.

Ori un monument trebuie să reflecte corect spiritul epocii, ceea ce nu se întâmplă deoarece la acel moment statia nu exista, nici materialele de construcții din care ea este realizată. Pentru amplasarea statuii trebuiau urmați niște pași importanți care constau în obținerea de avize speciale și a unei autorizații de construire, iar lucrarea să fie executată de către firme certificate.