EMA: Cazurile de contaminare cu varianta omicron par ”majoritatea uşoare”

EMA: Cazurile de contaminare cu varianta omicron par ”majoritatea uşoare”

Cazurile de contaminare cu varianta omicron a noului coronavirus par ”majoritatea uşoare”, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care avertizează că investighează în continuare dacă această nouă variană cauzează o boală gravă, relatează AFP.”Cazurile par să fie majoritatea uşoare, însă este necesar să adunăm mai multe probe pentru a stabili dacă spectrul gravităţii bolii cauzate de omicron este diferit de al celorlalte variante care au circulat până acum”, anunţă directorul EMA însărcinat cu ameninţări biologice la adresa sănătăţii şi strategia vaccinării, Marco Cavaleri.

Noua varinată, care prezintă extrem de multe mutaţii, a provocat o atmosferă de panică în lume după ce a apărut, luna trecută, alimentând temeri cu privire la faptul că ar fi mai contagioasă, ar cauza o boală mai gravă şi ar ocoli vaccinurile anticovid.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat săptămâna aceasta că primele indicii ar arăta că noua variantă ar putea să fie, într-adevăr, mai infecţioasă.

Însă alianţa farmaceutică Pfizer/BioNTech a anunţat că vaccinarea cu un ”booster” al vaccinului său asigură o protecţie eficientă împotriva variantei omicron şi că dezvoltă, cu toate acestea, un vaccin specific împotriva variantei omicron, care ar urma să fie gata în martie 2022.

Cavaleri apreciază că este prea devreme pentru a spune cât de eficiente sunt vaccinurile actuale împotriva variantei omicron.

”În acest stadiu, nu dispunem de suficiente date despre impactul acestei variante asupa eficienţei vaccinurilor aprobate, însă examinăm în mod continuu pentru a aduna probe în acest sens”, a subliniat el.

EMA a aprobat până în prezent patru vaccinuri împotriva covid-19, şi anume vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson şi AstraZeneca-Oxford.

Agenţia a dat, de asemenea, undă verde pastilei anticovid a laboratorului american Merck, considerat un tratament revoluţionar pentru că poate fi administrat acasă.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!