Exigența ministrului Predoiu și dosarul Ciucă. Planul justiției perfect controlate
Fostul procuror șef DNA Crin Bologa a depus la secția de procurori a CSM cererea de ieșire la pensie, după ce ministrul Justiției a refuzat să-i mai acorde un mandat de 3 ani, ca rezultat al unei mascarade cu rezultat cunoscut înainte de a începe.
Reacția multora va fi:
1.Nicio pierdere, ce mare lucru a făcut 3 ani la DNA?
2.Încă un pensionar special cu pensie babană.
Să le luăm pe rând.
Mandatul dlui Bologa în fruntea DNA a fost cu siguranță cu mult mai puțin decât aștepta societatea a cărei referință a rămas LCK. Doar că dl Bologa nu a avut DNA-ul dnei Kovesi.
Când l-a preluat, în 2020, DNA era muribund după anii de bombardamente sălbatice ale politicului, mai ales prin CCR.
Când dna Kovesi a fost concediată, prin purtătorul de cuvânt al președintelui, orice procuror a înțeles ce i se poate întâmpla și lui dacă deranjează și, în șoc, motoarele au fost aproape oprite.
A venit un șir de decizii CCR care au golit dosarele DNA de probe, astfel încât clasările și achitările au ajuns la nivel record. ICCJ a fost populată cu judecători aleși pe sprânceană de secția condusă de dna Savonea. Competența DNA a fost drastic tăiată. Procurorii plecau pe capete din parchetul damnat.
„Acum 4-5 ani erau alături de lupta anticorupție foarte multe instituții ale statului, acum am rămas singuri”, îmi spunea dl Bologa în primul interviu pe care mi l-a acordat, imediat după instalarea în funcție.
A explicat atunci cum a găsit parchetul: tensionat, cu 30% posturi libere, cu unele servicii teritoriale fără niciun procuror, cu încărcătură și de 200-300 dosare/procuror. Deci principala miză a fost să pună bolnavul pe picioare, înainte să-l vedem că aleargă din nou.
Și, în bună măsură, a reușit. Lasă un DNA cu schema de procurori ocupată aproape la ținta de 85% din PNRR, care din nou a avut curajul să ia miniștri din scaun (Alexe și Chesnoiu), cu o înjumătățire a procentului de achitări.
Ultimul bilanț, pe 2022, e chiar remarcabil, iar mare parte din succesul în privința MCV și a raportului „Rule of law” se datorează DNA, ceea ce, culmea, însuși ministrul Predoiu recunoștea la începutul lui februarie.
Crin Bologa s-a bătut când amendamentele CSM la legile justiției amenințau să desființeze, practic, DNA, a refuzat să fie cooperant cu “amazoanele” justiției și s-a luptat pentru fiecare dosar lovit de decizia CCR privind prescripția.
DNA a reușit chiar să obțină sesizarea CJUE pe această temă, sesizare anulată cu mânie de un complet „special” al ICCJ.
Așa ceva nu trebuie să se mai repete și nu mă îndoiesc că nici nu se va mai repeta.
» Aflați mai multe informații aici.