Există riscul unui nou război în Balcani? A cui este vina? Ambasador: „Orice este impus din alte părți nu poate fi văzut ca soluție”

Există riscul unui nou război în Balcani? A cui este vina? Ambasador: „Orice este impus din alte părți nu poate fi văzut ca soluție”

La 26 de ani de când s-a pus încheiat războiul între bosniaci, croaţi şi sârbi, în Bosnia și Herţegovina reapar scânteile naţionalismului. Statul este condus după un sistem politic destul de complicat, construit pentru a răspunde nevoilor celor trei etnii care trăiesc în aceeaşi ţară. Tensiunile nu s-au stins odată cu încetarea conflictului armat, iar mişcările politice pe care le-au făcut recent reprezentanţii Republicii Srpska, unde populaţia este majoritar sârbă, riscă să strice echilibrul şi aşa fragil. Slaviša Ćeranić, ambasadorul Bosnia-Herţegovina la Bucureşti, explică ce a dus la actuala criză politică din țara sa într-un interviu pentru Digi24. Războiul din fosta Iugoslavie a lăsat urme adânci în Balcanii de Vest. Prin Acordul de pace de la Dayton, care a pus punct războiului dintre bosniaci, croaţi şi sârbi, s-a stabilit că Bosnia și Herţegovina va fi formată din două regiuni autonome, Republica Srpska, cu populaţie majoritar sârbă, şi Federaţia Bosnia-Herţegovina, majoritar bosniacă şi croată, etnii care la rândul lor au puteri descentralizate. Fiecare entitate are propria legislatură și propriul președinte. Instituțiile centrale ale Bosniei- Herțegovinei includ o președinție tripartită aleasă în mod direct, care se rotește la fiecare opt luni între un membru bosniac, unul sârb și unul croat. Recent, Adunarea Națională a Republicii Srpska, jumătatea sârbă a Bosniei și Herțegovinei postbelice, a votat scoaterea entităţii lor autonome din forțele armate, sistemul judiciar și sistemul fiscal din Bosnia. Gestul a provocat reacţii internaţionale, pentru că este interpretat ca unul de separare, care poate stârni sensibilităţile dintre cele trei etnii.„Situația nu este așa cum este prezentată în presă”Cristina Cileacu: Domnule ambasador, ţara dumneavoastră este divizată în două regiuni autonome şi recent s-a schimbat ceva în cazul situaţiei politice a ţării dumneavoastră. Republica Srpska a votat pentru eliminarea unor competenţe ale statului bosniac, precum securitatea şi apărarea, justiţia şi taxele. Ce se întâmplă?

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!