Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, la Chișinău și la Iași ~ InfoPrut
Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” se va desfăşura în perioada 22-23 septembrie la Iaşi şi pe 24-25 septembrie, la Chişinău.
Deschiderea Festivalului va avea loc pe 22 septembrie, la ora 12,00, la Muzeul Unirii din Iaşi, după care în Sala Operei Naţionale din Iaşi. Tot în prima zi , la ora 18,30, se va desfăşura spectacolul omagial cu participarea maestrului Eugen Doga. La concert vor participa: Orchestra de Tineret a Iaşiului, dirijor Virgil Popa, Corul Marii Uniri, dirijor – Andrei Fermeşanu, Corul de Copii al Municipiului Iaşi – dirijor Raluca Zaharia, Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Române Iaşi. Solişti: Ana Maria Donose, Cristina Grigoraş, Dumitru Mîţu, Veaceslav Timofti, Vitalie Advahov (acordeon), Cătălin Advahov (vioară) şi Andrei Druţă (nai), relatează Moldpres.
Totodată, pe 23 septembrie, la ora 17,30, la Ateneul Naţional din Iaşi, în Sala de Spectacole „Radu Beligan”, va avea loc spectacolul de muzică şi poezie „Scrisoare din Basarabia”. Vor participa: Corul de Copii al Ateneului Iaşi, dirijor – Raluca Zaharia, un recital literar de actorul Nicolae Jelescu cu genericul „Floarea de lumină”, un recital muzical al cantautorului Viorel Burlacu, recitaluri literare din opera poetului, alocuţiuni şi conferinţe privind opera şi personalitatea poetului Grigore Vieru, lansări de cărţi. Evenimentul se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, ediţia a XIII-a.
Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” va continua cu depuneri de flori pe 24 septembrie pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Chişinău şi se va încheia pe 25 septembrie cu colocviul artistic cu genericul „Acum şi în veac”, care va avea loc pe 25 septembrie la Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” din Hânceşti.
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri „Alarma”, „Muzicuţe”, „Mama”, „Numele tău”, „Aproape”, „Un verde ne vede”, „Taina care mă apără”, „Rădăcina de foc” ş.a. Grigore Vieru este şi autorul „Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în limbile engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. În 1996, a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe şcoli din R. Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă la Iaşi îi poartă numele.
Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru” a fost lansat în 2009.