Social

Ficatul gras poate duce la ciroză hepatică și sau cancer hepatic. Sfaturile dr. Irina Ciortescu de la IGH Iași

Andrei Pavel, 53 ani, Galați: ”Pentru că tușeam fără motiv de câteva săptămâni, mi-am făcut o internare de zi la Spitalul de Pneumoftiziologie, ca să văd ce se întâmplă. Am facut o serie de investigații, analize de sânge, radiografie pulmonară și o ecografie abdominală, medicul radiolog spunându-mi că tusea poate să apară și în bolile digestive, cum ar fi boala de  reflux gastroesofagian. La ecografie medicul radiolog mi-a spus: ”Știți că aveți ficat gras”. Nu știam și nici nu mi s-a spus ce înseamnă și ce să fac în continuare. Un coleg de serviciu mi-a spus că nu ar fi rău să vin la Institutul de Gastroenterologie de la Iași ca să văd ce probleme pot avea din cauza ficatului gras”.Șef lucrări Dr. Irina Ciortescu, medic primar gastroenterolog, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași: ”Într-adevăr, este foarte bine să veniți să vă faceți toate investigațiile pentru a vedea care este starea ficatului dvs. Ficatul gras sau steatoza hepatică este o afecțiune datorată acumulării de grăsimi în ficat într-un volum de peste 10% din suprafața organului. Este o afecțiune frecventă,  fiind întâlnită la aproximativ o treime din populația țărilor occidentale.

Există două tipuri de steatoză hepatică, în funcție de cauză (etiologie): steatoza hepatică alcoolică, provocată de consumul de alcool (peste 20g alcool/zi în cazul femeilor, respectiv 30g alcool pur/zi în cazul bărbaților) și steatoza hepatică nonalcoolică, asociată cu o serie de afecțiuni precum: diabetul zaharat, scăderea toleranței la glucoză oral sau insulinorezistentă, dislipidemiile (creșterea colesterolului și sau trigliceridelor în sânge), infecțiile virale cronice (infecția cu virus hepatitic B sau C), bolile metabolice (de exemplu, Boala Wilson), administrarea unor medicamente, sarcina.

Deși steatoza non-alcoolică este mai frecventă la pacienții diabetici, obezi sau supraponderali, există și persoane cu greutate normală, nediabetici care pot prezenta ficat gras, motivul pentru care anumite persoane dezvoltă steatoză nonalcoolică nefiind pe deplin cunoscut.

 » Aflați mai multe informații aici.