Economie

Firme din Transilvania IT Cluster: „Renunțarea la scutirile de taxe din sectorul IT va avea un impact negativ asupra organizațiilor”/ Soluțiile propuse

Majoritatea managerilor din companiile de IT, membre ale Transilvania IT Cluster, sunt de părere că propunerea ministrului Finanțelor de a renunța la scutirile de taxe din sectorul IT va avea un impact negativ asupra firmelor din acest sector.
96% din managerii companiilor de IT, membre ale Transilvania IT Cluster, sunt de părere că propunerea ministrului Finanțelor de a renunța la scutirile de taxe din sectorul IT va avea un impact negativ asupra organizațiilor pe care le conduc, potrivit unui sondaj.  Doar 4% din companiile care au participat la acest studiu cred că măsura avansată de ministrul Finanțelor nu le-ar afecta compania.    “Acestea sunt concluziile unei cercetări în interiorul comunității Transilvania IT Cluster în perioada iunie – iulie 2023. Mai exact, au fost invitați să răspundă la câteva întrebări pe acest subiect managerii companiilor din domeniul IT, membre ale clusterului. Aceștia au sugerat și câteva posibile măsuri care ar diminua impactul negativ, cum ar fi introducerea altor facilități fiscale, sprijin pentru implementarea proiectelor de digitalizare și inovare, suport pentru investiții în IT sau, în ultimă instanță, ”o perioadă de grație de cel puțin 18 luni de la decizie până la aplicarea măsurii””, conform unui comunicat Transilvania IT Cluster. 

Analiză Transilvania IT Cluster / Sursa: Transilvania IT Cluster
Propunerile venite din partea membrilor Transilvania IT Cluster: 

Renunțarea la facilitățile fiscale în cazul în care se continuă pe direcția respectivă ar trebui făcute treptat pe o perioadă de câțiva ani într-un plan bine pus la punct pentru a reduce impactul negativ și a oferi timpul necesar companiilor înspre a face tranziția într-un mod sănătos. Pe lângă acest aspect, ar putea fi introduse diferite plafoane (fie pe cifra de afaceri, fie pe profit) pentru a stimula companiile la început de drum și ecosistemul de start-up-uri.
Având în vedere direcțiile la nivel de Uniunea Europeană prin care se dorește creșterea competitivității la nivel geopolitic ar putea fi înlocuite prin stimulente pe zona de cercetare mai ușor și mai rapid accesibile și de către IMM-uri.

 » Aflați mai multe informații aici.