Fumătorii cu vârste de peste 40 ani sunt predispuși să facă BPOC
Corina Pop, Iași: ”Vă scriu pentru că sunt foarte îngrijorată pentru tatăl meu. Întâmplător, în urmă cu circa 2 ani, la un control de rutină, pentru că tusea nu i se ameliora, indiferent de medicamentele luate, a fost diagnosticat cu BPOC. Eu lucrez în străinătate și am aflat destul de târziu, abia când am venit în țară, în noiembrie, anul trecut, și l-am surprins într-un episod acut. Așa s-a explicat și faptul că el pare mult mai obosit decât îl știam eu. Am citit despre această boală și am înțeles că se acutizează în sezonul rece și că ar trebui să renunțe la fumat. Nu a renunțat la fumat și mi-aș dori să știu dacă există posibilitatea de a face tratament în această perioadă, cumva să se pregătească pentru toamnă și iarnă”.Conf. Univ. Dr. Paraschiva Postolache, Secția Clinică Recuperare Medicală Respiratorie, Spitalul Clinic de Recuperare, Iași: ”Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o boală respiratorie cronică, care afectează atât bronhiile cât și plămânii și se manifestă prin îngustarea progresivă și ireversibilă a bronhiilor, ceea ce se însoțește de o scădere progresivă a capacității respiratorii și de efort.
În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumători, după vârsta de 40 de ani. Nu toți fumătorii fac BPOC, dar s-a constatat că la o proporție de 10-15% dintre ei boala prezintă manifestări clinice. Expunerea la fumul de țigară produce o inflamație cronică a bronhiilor și plămânilor, care se soldează cu îngustarea progresivă a bronhiilor și distrugeri ale pereților alveolelor pulmonare (emfizem).
Factorii favorizanți ai BPOC sunt reprezentați de fumatul activ, poluarea atmosferică, fumatul pasiv (nefumătorii care respiră fumul de țigară al fumătorilor) sau de sistemele de încălzire cu cărbuni etc.
Fumătorii consideră că este normal să tușească, de aceea tusea, deși este prezentă la mulți pacienți cu BPOC,
» Aflați mai multe informații aici.