Genă din creier care ar putea stopa anxietatea
Tulburările de anxietate sunt frecvente, 1 din 4 persoane fiind diagnosticată cu această tulburare cel puțin o dată în viață. Traumele psihologice severe pot declanșa modificări genetice, biochimice și morfologice la nivelul neuronilor din amigdala creierului, regiunea cerebrală implicată în anxietatea indusă de stres, ceea ce duce la apariția tulburărilor de anxietate, inclusiv a atacurilor de panică și a tulburărilor de stres posttraumatic.O genă din creier care determină simptomele anxietății a fost identificată de o echipă internațională de oameni de știință. Echipa a demonstrat că modificarea genei reduce nivelul de anxietate, oferind o nouă țintă medicamentoasă pentru tulburările de anxietate.
Descoperirea, condusă de cercetători de la universitățile Bristol și Exeter, a fost publicată online luna trecută, în Nature Communications.
Eficacitatea medicamentelor anti-anxietate disponibile în prezent este scăzută, mai mult de jumătate dintre pacienți nereușind să obțină o remisiune în urma tratamentului.
Succesul limitat în dezvoltarea de medicamente anxiolitice (anti-anxietate) puternice se datorează și cunoștințelor insuficiente a circuitelor neuronale care stau la baza anxietății și a evenimentelor moleculare care duc la stări neuropsihiatrice legate de stres.
În studiul recent, oamenii de știință au încercat să identifice evenimentele moleculare din creier care stau la baza anxietății.
Ei s-au concentrat asupra unui grup de molecule, cunoscute sub numele de micro ARN (miARN) în modelele animale.
Acest grup important de molecule, întâlnit și în creierul uman, reglează mai multe proteine țintă care controlează procesele celulare din amigdală.
În urma stresului acut, echipa a descoperit o cantitate crescută a unui tip de moleculă numită miR483-5p în amigdala unui șoarece.
Cercetătorii au arătat că o cantitate crescută de miR483-5p a suprimat expresia unei alte gene, Pgap2, care, la rândul său, determină modificări ale morfologiei neuronale din creier și ale comportamentului asociat cu anxietatea.
» Aflați mai multe informații aici.