ActualitateInternational

Grupul PPE din Parlamentul European vrea să impună României căsătoriile homosexuale

Distribuie acest articol!

  Grupul Partidului Popular European, din care fac parte PNL, PMP și UDMR, vrea să oblige România să recunoască mariajele între persoane de același sex. Eurodeputata spaniolă Dolors Montserrat este raportor al unui proiect de rezoluție în acest sens, care figurează pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului European, de la Strasbourg, de luni, 13 septembrie.

  Proiectul de rezoluție poate fi citit AICI! (.pdf)

  „Invită Comisia să ia măsuri concrete pentru a asigura libera circulație pentru toate familiile, inclusiv familiile curcubeu, în conformitate cu decizia Coman și Hamilton, care afirmă că termenul „soț” așa cum este utilizat în Directiva privind libera circulație este aplicabil și partenerilor de același sex; solicită Comisiei să examineze dacă Statele membre respectă hotărârea CJUE Coman & Hamilton și adoptă acțiuni în temeiul articolului 258 din TFUE împotriva celor care nu se conformează; face apel la Comisie să ia măsuri împotriva României pentru eșecul său continuu în a respectă această hotărâre, lipsa căilor de atac legale care a obligat reclamantul să recurgă la CtEDO”, se arată în punctul 10 al proiectului de rezoluție.

  Proiectul de rezoluție inițiat de PPE „reamintește că legislația UE prevalează asupra oricărui tip de legislație națională, inclusiv asupra dispozițiilor constituționale și, prin urmare, statele membre nu pot, pentru a obstrucționa dreptul fundamental la libera circulație a persoanelor în interiorul UE, să invoce orice interdicție constituțională a căsătoriei între persoane de același sex sau protecția constituțională a „moralei” sau „Politici publice” care încalcă drepturile familiilor curcubeu care se mută pe teritoriul lor”.

  Rezoluțiile Parlamentului European nu au forță juridică, statele nefiind ținute să le respecte. Totuși, aceste documente sunt semnale politice importante atât pentru statele membre, cât și pentru Comisia Europeană.


  Distribuie acest articol!