Actualitate

Guvernul Cîțu interzice românilor să mai crească porci în curte

Legea porcilor, ca să nu spunem de la guvernare, urmează să intre în vigoare, în scurt timp. Noua legislație va distruge micii fermieri români și crescători de porci, mai exact țăranii care țin în gospodările 3-5 porci pentru autoconsum. Problema gravă este că nu vom putea să creștem mai mult de 5 porci în gospodărie pentru a nu deraja marii comercianți din occident, care ne-au transformat în colonie de consum.

Guvernul Cîțu nu face altceva decât să ne distrugă și mai mult economia și să ne facă dependenți de importuri. Din țară agricolă România a ajuns cel mai mare importator de hrană din Uniunea Europeană.

Condiții pentru creșterea porcului în gospodărie

Președintele ANSVSA a precizat și care vor fi condițiile în care se vor putea crește 3-5 porci în gospodăria țărănească, mai exact care vor și obligațiile micilor crescători de suine.

”În primul rând, acel gospodar trebuie să înţeleagă că, dacă va creşte porci doar pentru consumul propriu, pentru familia sa, trebuie să respecte nişte condiţii minime de biosecuritate, respectiv să igienizeze spaţiile, adăposturile unde sunt deţinuti porcii, că nu poate să intre în gospodărie cu încălţămintea şi îmbrăcămintea cu care merge pe stradă sau în pădure, să existe o zonă unde să se dezinfecteze la intrarea în gospodărie. De asemenea, el nu trebuie să hrănească animalele cu resturi alimentare sau alimente care provin din carnea de porc gătită în familie. Deci, repet, cei care vor creşte porci pentru consumul propriu trebuie să respecte nişte reguli minime de biosecuritate, iar în momentul în care doresc să sacrifice şi să consume acel porc doar în cadrul familiei nu intervin alte probleme. În cazul în care va creşte mai mulţi porci pentru a-i putea comercializa, în funcţie de numărul acestora, va intra într-un alt tip de exploataţie şi atunci va trebui să se autorizeze şi să îndeplinească condiţiile specifice de creşterea porcinelor”, a explicat Robert Chioveanu, seful ANSVSA.

Numărul maxim de porci ce poate fi crescut în gospodării

ANSVSA a definit exploataţia de creşterea porcinelor de subzistenţă ca fiind acea gospodărie a populaţiei unde porcii sunt crescuţi exclusiv pentru consum, iar produsele obţinute de la aceştia nu intră în lanţul alimentar, a exlicat șeful ANSVSA. ”De asemenea, avem exploataţia mică de creşterea porcinelor, care are un efectiv maxim de 65 de capete de porcine, pe urmă avem exploataţia comercială de tip A, respectiv acea exploataţie de animale deţinută de persoane fizice autorizate, Întreprinderi Individuale, Întreprinderi Familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, dar care sunt înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare al Animalelor, sunt înregistrate sanitar-veterinar şi respectă toate regulile legislaţiei în vigoare. Creşterea porcinelor se mai poate face şi în exploataţia comercială de porcine”, a spus Chioveanu.

”În momentul de faţă există ordinul MADR nr. 538 din 2019, elaborat de fostul ministrul al Agriculturii, Petre Daea, în care a fost stabilit un număr de maxim de 5 porci care pot fi crescuţi în gospodăriile populaţiei. Din câte ştiu nu a fost abrogat, dar se doreşte ca prin acest ordin comun al ANSVSA/MADR să fie modificat şi cu un alt ordin al ANSVSA – ordinul 16 din 2010 – care prevede procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor şi centrelor de colectare, a exploataţiilor de origine animală, a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor, se vor stabili tipurile de exploataţii de suine de pe teritoriul României”, a subliniat șeful ANSVSA.