Economie

Harta bacșișului . În Transilvania, clienții sunt puțin mai generoși

Un studiu recent – făcut de o platformă de rezervări în restaurante – arată că Dobrogenii sunt românii cu cea mai mare dare de mână. Pe de altă parte, la noi s-a încercat de mai multe ori legiferarea bacșișului, însă fără succes până acum.
Dărnicia românilor scade cu cât de apropiem de vestul țării. În Transilvania, clienții sunt puțin mai generoși. „Maramureșenii și cei din Tansilvania, în medie, de două ori pe săptămână, mănâncă în oraș sau mai ies în baruri. Dacă frecventezi un local sau altele de 2-3 ori pe săptămână, cu siguranță 30%, cât declara dobrogenii, e mult să lași”, a explicat un sociolog din Cluj.

Dobrogea – 70% locuitori lasă bacșișMaramureș – 69% locuitori lasă bacșișOltenia – 60% locuitori lasă bacșișMuntenia – 59% locuitori lasă bacșișMoldova – 55% locuitori lasă bacșișTransilvania – 53% locuitori lasă bacșișCrișana + Banat – 46% locuitori lasă bacșiș

84 la sută dintre români, indiferent de vârstă sau venit, lasă ceva ospătarilor, atunci când ies în oraș.

-10% din valoarea notei – 55%

-5% sau mai puțin – 30%

-15% sau mai mult – 9%

-Nu lasă deloc – 6

Valoarea ciubucului crește cu cât restaurantul este mai luxos sau aproape de centru.

„Sunt trei mari motive: se regăsește calitatea serviciilor, cum sunt serviți oamenii când merg la restaurant, un al doilea motiv este că pur și simplu nu au bani cash, și un alt motiv foarte interesat este că oamenii nu vor să lase bacșiș dacă nu au cash decât 1-2 lei”, a declarat Răul Sideriaș, fondatorul Platformei de Rezervări din Cluj.

Românii lasă ciubuc indiferent de salariu, dar cei cu venituri mai mari lasă în general o sumă mai mare de bani celui care i-a servit.

 » Aflați mai multe informații aici.