Hemoragiile digestive
Hemoragia digestivă acută este o condiţie medicală relativ frecventă, cu manifestări multiple, ce constă în pierderea de sânge de la nivelul tractului gastrointestinal. Această pierdere poate varia ca amploare de la minim la masiv, iar sursa acesteia se poate regăsi la orice nivel pe parcursul tubului digestiv.Managementul pacienţilor cu sângerări digestive este adesea multidisciplinar, implicând medicina de urgenţă, gastroenterologia, ATI , chirurgia şi radiologia intervenţională. Esenţial în îngrijirea acestor pacienţi este prezentarea cât mai timpurie la camera de gardă pentru stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului.
Hemoragiile digestive se împart în 2 categorii după originea sângerării:
hemoragii digestive superioare, cele provenite de la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului şi
hemoragii digestive inferioare atunci când sursa pierderii de sânge se află inferior de duoden, cel mai frecvent la nivelul colonului.
În funcţie de amploarea sângerării acestea se clasifică în:
hemoragii acute în care exteriorizarea sângerării este evidentă, de o amploare variabilă ( scaune cu sânge proaspăt / scaun negru ca păcura, vărsături cu sânge proaspăt/ cu aspect de zaţ de cafea);
hemoragii obscure atunci când acestea persistă sau reapar dupa examene endoscopice negative;
hemoragii oculte în care sângerarea este de mică amploare dar repetitivă, pacientul adesea nu o sesizează şi se prezintă la medic pentru simptome legate de anemia provocată de aceasta.
Factorii de risc legaţi de hemoragiile digestive sunt: ulcerul gastroduodenal, varicele esofagiene din afecţiunile hepatice avansate, diverticulii tubului digestiv, polipii, angiodisplaziile, tumorile maligne, hemoroizii, fisurile şi fistulele anale, afecţiuni reumatologice pentru care s-au prescris medicamente antiinflamatoare, pacienţii spitalizaţi pentru alte afecţiuni, în special cei care au suferit intervenţii chirurgicale majore.
Managementul pacientilor cu sângerări digestive implică parcurgerea unor etape esenţiale.
Evaluarea iniţială şi resuscitarea acolo unde se impune, cu stabilirea amplitudinii sângerării, prelevarea de analize de sânge pentru evaluarea globală a pacientului şi stabilirea grupei sanguine în eventualitatea necesităţii unei transfuzii şi iniţierea monitorizării pacientului.
» Aflați mai multe informații aici.