Ieşenii vor putea cumpăra antivirale împotriva Covid-19 din farmacii

Ieşenii vor putea cumpăra antivirale împotriva Covid-19 din farmacii

Începând de luna viitoare, cel mai probabil, ieşenii vor putea cumpăra din farmaciile cu circuit deschis Favipiravir, un antiviral utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARSCoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale Covid19. Aceasta, după ce tot mai multe voci din lumea medicală solicitau ca medicamente antivirale eficiente în tratamentul Covid-19 să poată fi cumpărate din farmaciile cu circuit deschis, evident, doar pe bază de prescripţie medicală. Prescripţia medicală (reţeta medicală) va fi eliberată de către medicii de familie, dar şi de oricare alt medic specialist, doar pentru pacienţii care prezintă forme uşoare sau medii ale Covid-19. De asemenea, spun medicii de familie, se va informa pacientul cu privire la riscul de teratogenicitate (poate produce malformaţii fătului, la femeile gravide – n.r.), riscul de apariţie a afecţiunilor hepatice şi cel de hiperuricemie (creştere a acidului uric şi a uraţilor din sânge – principala cauză a apariţiei gutei-n.r.), riscuri asociate cu utilizarea Favipiravir, precum şi măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere pe durata administrării acestui medicament.

„Tocmai de aceea, nu este un lucru simplu. Pacientul trebuie urmărit în timpul tratamentului, trebuie să-i cunoşti comorbidităţile, problemele de sănătate. Medicii de familie îşi cunosc pacienţii, în timp ce relaţia cu ceilalţi medici specialişti este una punctuală. Nu ştiu cât de fericită a fost decizia ca toţi specialiştii să poată elibera astfel de reţete“, a comentat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi.

Este foarte important de ştiut că tratamentul trebuie prescris de medic după o evaluare a stării de sănătate a pacientului, având în vedere afecţiunile pre-existente şi riscurile utilizării acestui medicament. Astfel, ca urmare a riscului teratogen, Favipiravir nu se va administra femeilor de vârstă fertilă şi care nu utilizează metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia precum şi celor care alăptează,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!