Imaginile incredibile ale scurgerii de gaze din conductele Nord Stream. Expert: „Vorbim de peste 100 de kilograme de dinamită sau TNT”

Imaginile incredibile ale scurgerii de gaze din conductele Nord Stream. Expert: „Vorbim de peste 100 de kilograme de dinamită sau TNT”

Au apărut imagini cu exploziile produse la conductele Nord Stream. Germania, Danemarca și Suedia sunt convinse că fisurile sunt rezultatul unor acte de sabotaj. Aceste țări nu dau vina pe cineva anume, în schimb Polonia acuză direct Rusia că a pus bombe pe propriile conducte, ca parte a unui atac hibrid asupra Europei. Același lucru este spus și de mai mulți experți. Americanii recunosc și ei că s-ar putea să fie sabotaj, dar spun că un asemenea gest nu ar fi în interesul nimănui. Suedia și Danemarca sunt cele mai apropiate țări de locurile unde s-au spart gazoductele Nord Stream. Ambele țări au început investigații iar prima variantă luată în calcul este sabotajul. Oficialii danezi au spus că abia într-o săptămână sau două ar putea cerceta fizic locul pe unde iese gaz. În prezent, apa este prea agitată din cauza scurgerilor.„Evaluarea clară din partea autorităților noastre spune că nu a fost un accident sau o coincidență. Totul a fost planificat și vorbim de explozii foarte mari”, a spus Morten Bodskov, ministrul danez al Apărării.„Dacă ne uităm la cum arată valurile, este clar că nu este un cutremur. Nu seamănă cu valurile pe care le produce un cutremur. O explozie este ceva care se extinde în toate părțile în același timp, în vreme ce un cutremur este o mișcare de-a lungul unei fisuri. Acesta generează diferite tipuri de valuri. În acest fel putem distinge între cele două fenomene. Bănuiala mea este că vorbim de peste 100 de kilograme, probabil chiar mai mult, de dinamită sau TNT”, a spus seismologul Bjiorn Lund. Anders Aslund, econnomist și expert în Rusia, spune că a fost vorba de „explozii făcute profesionist, cu detonări uriașe”„Vorbind cu experții de aici, la Stockholm, primesc un singur răspuns: Rusia”, a scris el pe Twitter. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a numit de asemenea fisurile un act de sabotaj.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!