ActualitateInternational

Imaginile virale cu “afganul spânzurat de un elicopter american”

Distribuie acest articol!

  maginile viralizate pe rețelele sociale, prezentate ca înfățișând un om spânzurat de un elicopter american Black Hawk care zboară deasupra Kandaharului, ca pedeapsă din partea talibanilor, arată de fapt un om care este în viață și care este prins cu un ham de elicopter, scrie Reuters, care a verificat clipul în mai multe surse. Echipa de Fact Check de la Reuters a găsit imagini filmate mai de aproape, în care apare un elicopter similar, iar omul agățat sub elicopter se mișcă și dă din mâini, contrazicând versiunea inițială, că imaginile arată un om spânzurat de talibani.

  “Joe Biden este responsabil că i-a dotat cu 33 de elicoptere UH-60 Black Hawk pe talibani, cărora le-a luat 4-5 zile să învețe să zboare, iar acum spânzură civili nevinovați de ele, ca să-i arate lumii”, scrie cineva într-o postare pe Facebook, alături de un stop cadru din clipul video cu elicopterul de care atârnă un om.

  Altă postare, tot pe Facebook: “Talibanii zboară acum cu elicoptere BlackHawk, de care spânzură oameni!! Președintele Americii nu va fi iertat niciodată pentru asta!!”

  Un tweet cu peste 3 milioane de vizualizări: “Dacă este ceea ce pare… talibanii spânzurînd un om de un elicopter Blackhawk… îmi vine să vomit. Joe Biden e de vină”.

  If this is what it looks like… the Taliban hanging somebody from an American Blackhawk… I could vomit. Joe Biden is responsible.

  pic.twitter.com/muHLEi3UvK

  — Liz Wheeler (@Liz_Wheeler) August 30, 2021

  Reuters nu a putut stabili sursa originală a clipului video. Însă imagini mai de aproape cu ceea ce pare să fie același elicopter sugerează cu tărie că omul este viu, în ciuda susținerilor inițiale.

  Mohammed Zubair, fact-checker la site-ul indian Alt News, a postat o altă versiune a clipului, care pare să prezinte aceeași scenă, dar mai de aproape.

  Here’s one more close-up video. The person can be seen waving his hand. pic.twitter.com/p4LSpkV3cF

  — Mohammed Zubair (@zoo_bear) August 31, 2021

  În această versiune se vede clar că omul care atârnă de elicopter se mișcă și ridică mâna, iar la secunda 32 se observă că persoana este legată de elicopter cu un ham prins de spate. 

  Jurnalistul freelancer Bilal Sarwary a comentat și el pe Twitter: “Îl cunosc de ani de zile pe pilotul afgan al acestui elicopter. A fost antrenat în Statele Unite și în Emiratele unite ale Arabiei, mi-a confirmat că el pilota elicopterul Blackhawk. Luptătorul taliban care se vede în clip încerca să pună steagul taliban din zbor, dar nu a reușit, până la urmă”.


  Distribuie acest articol!