Îmbrățișarea otrăvită a Republicii Moldova. Unionism cadou pentru Putin

Îmbrățișarea otrăvită a Republicii Moldova. Unionism cadou pentru Putin

Situația Republicii Moldova (RM) se agravează și ultimul lucru de care are nevoie sunt declarații care să servească mănușă propagandei lui Vladimir Putin și să pună o presiune suplimentară pe și-așa încercata Maia Sandu, așa cum a făcut, doar din interes personal e de sperat, fostul premier Iurie Leancă.

Ce face acum Putin cu Republica Moldova a explicat Armand Goșu la RFI: “Interesul Moscovei nu este să ocupe Republica Moldova. Nu are cu cine să ocupe Republica Moldova. Nu obține niciun avantaj tactic dacă ocupă Republica Moldova.

Interesul Moscovei este să destabilizeze Republica Moldova, fie să sperie actuala putere de la Chișinău foarte tare, astfel încât aceasta să evite orice cooperare, orice colaborare cu Occidentul și cu Ucraina, fie să aducă la Chișinău la putere forțe politice pro rusești.

Interesul Rusiei în acest moment este să taie culoarul de legătură dintre România și regiunea Odesa (…) tocmai pentru ca din Occident să nu ajungă în regiunea Odesa arme și muniții care să consolideze apărarea Odesei în fața unui previzibil asediu rusesc.”

Destabilizarea are și mai mari șanse de izbândă cu ajutorul unor teme de propagandă care să provoace tensiuni interne, cum este agitarea temei unioniste, adică ce a făcut din senin Iurie Leancă la Antena3:

”E sfârșitul nostru, al Republicii Moldova, în cazul în care, cum vă spuneam, Bucureștiul și Chișinăul nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea. În momentul în care România ar face acest pas împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a UE’’. 

Așa ceva, pe de-o parte, servește perfect propagandei lui Putin în același mod în care o servea și George Simion, unul dintre cei mai fervenți unioniști. A explicat istoricul Mădălin Hodor pentru spotmedia.ro chiar înainte să înceapă războiul din Ucraina:

“Eu am mari semne de întrebare privind narațiunea unionistă a lui Simion. La ce au folosit acțiunile agresive așa-zis patriotice? Nu au nicio șansă să producă un rezultat real. Dar Simion este exemplul folosit de propaganda rusă: ‘Vedeți? Avem dreptate când spunem că România este un stat agresor și că vrea să anexeze Republica Moldova. Ia uitați la domnul Simion, parlamentar român!’”

Și acum presa din Rusia, din Republica Moldova și din Tiraspol exploatează masiv subiectul lansat de dl Leancă. 

Vladimir Putin acuză și Polonia de revizionism teritorial, a tot acuzat și România, iar genul acesta de afirmații ii validează tezele nu numai în Rusia, ci și în Republica Moldova, unde Baromentrul socio politic-realizat de IMAS în luna aprilie arăta că doar 7% sunt pro-unire cu România, ca orientare de politica externă, iar dacă mâine ar fi un referendum pe această temă,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!