Opinii

Indiciile care arată că Putin e în spatele distrugerii Nord Stream

  • Reprezentanții Poloniei și Ucrainei au anunțat deja că Moscova e responsabilă pentru sabotaj, în timp ce America a declarat că încă n-are suficiente date să se pronunțe.
  • Parlamentar german: Operațiunea face parte din tactica clasică a războiului hibrid dus de Moscova.
  • Cea mai mare problemă pentru președintele Rusiei e solidaritatea euro-atlantică. Atâta timp cât funcționează, Ucraina va avea bani și arme, iar Putin nu poate învinge.
  • Jens Stoltenberg, NATO: Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât.
  • După distrugerea gazoductelor, se poate spune că, de voie, de nevoie, Uniunea Europeană a devenit independentă energetic față de Rusia.

În prima parte a zilei de marți, 27 septembrie, informația că sunt scurgeri mari de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2, care transportă combustibilul din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, a creat frisoane în cancelariile europene.

Avariile au fost observate în apele internaționale din apropiere de Danemarca și Suedia. După câteva ore, oficialii acestor țări au anunțat că e vorba de cel puțin trei explozii subacvatice care au scos din uz gazoductele pentru o lungă perioadă de timp.

Joi dimineața, a fost descoperită o a patra perforare și astfel a apărut o simetrie, două scurgeri în Danemarca și două în Suedia, în ambele conducte.

O anchetă internațională este în curs, dar tot mai multe suspiciuni se îndreaptă spre Rusia.

Reprezentanții Poloniei și Ucrainei au anunțat deja că Moscova e responsabilă pentru sabotaj, în timp ce America a declarat că încă n-are suficiente date să se pronunțe.

“Mulți dintre partenerii noștri cred că e vorba de sabotaj. Nu sunt încă în punctul în care să pot spune într-un fel sau altul. Se fac cercetări. Ce pot să anunț e că America, în mod cert, nu a fost implicată”, a declarat un oficial al Pentagonului, sub condiția anonimatului, citat de Reuters.

În acest schimb de declarații acuzatoare, oficialii de la Kremlin au spus că americanii aveau tot interesul pentru a scoate din uz conductele Nord Stream, deoarece va crește prețul gazului lichefiat, iar companiile din SUA și-ar mări profitul.

Dar problema, în actuala criză a gazului, nu e doar profitul, ci și capacitatea de a livra. 

Putin folosește toate armele pe care le are la dispoziție

Imediat după anunț, prețul gazului pe piața spot a crescut de la 170 la 204,5 euro pentru un MWh (Mega Watt Oră), dar la două zile de la sabotaj a început să scadă ușor, fiind cotat la 202 euro MWh.

Oricum,

 » Aflați mai multe informații aici.