Social

Internarea într-un centru de îngrijiri poate ajuta pacientul cu boală de rinichi în stadiul terminal

Corina Preda, Iași: Tatăl meu are 68 de ani și nu de foarte mult timp a fost diagnosticat cu boală renală cronică. Se pare că are boala de circa 20 de ani, pe fondul unui diabet nu întotdeauna controlat, însă a descoperit-o destul de târziu, în urmă cu 5-6 ani. Funcția rinichiului era încă de pe atunci destul de afectată, însă, acum, medicii i-au spus că a ajuns în stadiul 4 de afectare a rinichiului și îl văd că îi este din ce în ce mai greu să se descurce singur. Este permanent obosit, are dificultăți de concentrare, picioarele îi sunt foarte umflate, respirația îi este modificată și este permanent palid. Și eu și soțul meu lucrăm și din această cauză este foarte mult timp singur. Medicul lui de familie mi-a spus că, în stadiul în care este – inclusiv cu alte boli asociate – ar fi bine să fie ajutat să fie ajutat într-un spital”.

Dr. Mihaela Ivan, medic specialist pneumolog și medicină de familie cu atestat în îngrijiri paliative, Șef de secție Spitalul ”Sf. Sava”, Iași: ”Boala cronică de rinichi, denumită anterior insuficiență renală cronică, este afecțiunea în care rinichii își pierd, parțial sau complet, abilitatea de a funcționa normal, cumulând totalitatea patologiilor caracterizate prin anomalii anatomice sau de funcție renală. Astfel, produșii catabolismului și substanțele toxice nu mai sunt eliminate de rinichi, ci sunt reținute în organism. Pe lângă funcția de epurare, rinichii produc o serie hormoni cu funcții importante în organism: forma activă a vitaminei D, care reglează absorbția calciului și a fosforului; eritropoietina, care stimulează măduva osoasă să producă hematii; renina, care reglează volumul de sânge și tensiunea arterială.

Boala cronică de rinichi poate genera probleme precum anemia, hipertensiunea arterială, dezechilibre acido-bazice, dereglarea concentrației de colesterol și de acizi grași, patologii osoase.

 » Aflați mai multe informații aici.