Actualitate

Ion Cristoiu: “Klaus Iohannis este autorul acestei lovituri de guvern. Vrea umilirea lui USR-PLUS”

Publicistul Ion Cristoiu susține că scena politică a avut parte de evenimente spectaculoase în ultima vreme. Premierul Florin Cîțu a vrut să introducă pe ordinea de zi Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea Planului Anghel Saligny, iar în acelasi timp a trimis că la Cotroceni a ajuns propunerea de revocare din funcţie a lui Stelian Ion, ministrul Justiţiei.

“Despre această Criză am scris mai multe comentarii. Dincolo de întîmplările mari şi mici, esenţa Crizei a constat într-o surprinzătoare poziţie de forţă asumată de Florin Cîţu faţă de URSPLUS. Revocarea ministrului Sănătăţii s-a făcut fără informarea partenerului. Potrivit normelor nescrise ale unei Coaliţii, un ministru desemnat de un partid nu poate fi revocat decît cu acceptul partidului respectiv. Vlad Voiculescu putea fi demis de Florin Cîţu prin respectarea minimelor condiţii de funcţionare a unei Coaliţii. Florin Cîţu, sprijinit de Klaus Iohannis, nu s-a arătat o clipă preocupat de a menaja demnitatea partidului de Coaliţie. Scriam în comentariul Bizareriile care sugerează că actuala Criză ascunde mult mai mult decît un simplu joc al orgoliilor, publicat în 20 aprilie 2021, că Florin Cîţu a apelat dinadins la umilirea publică a USRPLUS:

Planul A şi Planul B.

Repet, nu ale lui Florin Cîţu, nu ale lui Ludovic Orban, ci ale lui Klaus Iohannis pentru că el este autorul acestei lovituri de guvern.

Planul A, care constă în umilirea, călcarea în picioare a celor de la USRPLUS în ipoteza că ei rămîn în Coaliţie. Dacă rămîn în Coaliţie şi nu trec în Opoziţie e ca şi cum n-ar mai fi la guvernare. Acest moment este un moment crucial în relaţia dintre două partide ca şi între doi parteneri, momentul în care unul dintre parteneri încearcă să capete puteri absolute asupra celuilalt. Să-l trateze ca o cîrpă de şters pe jos.

Dacă USRPLUS, potrivit acestui plan rămîne, în ciuda acestor lovituri de bocanc în gură, atunci PNL va guverna practic singur.

USRPLUS va fi o a cincea roată la căruţa guvernării.

Ca să nu mai spun că o renunţare a USRPLUS la campania dusă timp de o săptămînă fără a obţine nici o satisfacţie va duce la o scădere în sondaje.

Planul B ia în calcul plecarea USRPLUS de la guvernare. Se face un guvern minoritar, unul sprijinit – sigur, cu fandoselile de rigoare – de către PSD. Partidul Social Democrat va justifica sprijinul dat acestui guvern minoritar prin criza Pandemiei, prin responsabilitatea pe care trebuie să o aibă partidele, prin criza din Crimeea, prin criza planetară.

Oricum cunoscutele bla-bla-uri ale politicienilor.

Sigur că unii se întreabă cum ar putea fi posibil un asemenea Guvern cu sprijinul PSD fără a scade în sondaje.

Da, PNL poate să scadă în sondaje. Dar să nu uităm însă că nu vom avea alegeri decît în 2024. Pînă în 2024 PNL speră că va cîştiga un capital electoral imens cu banii veniţi de la Uniunea Europeană, pe care îi vor folosi ei, cu renunţarea la restricţii.>

Noua Criză dezvăluie o poziţie asemănătoare a lui Florin Cîţu. Aparent, conflictul s-a ivit din cauza Programului. Însă aşa cum s-a văzut Florin Cîţu nu şi-a dat prea mare osteneală (măcar de ochii lumii) să-i convingă pe cei de la USRPLUS să voteze Documentul. Punerea pe şest a Ordonanţei de urgenţă pe agenda Guvernului e o încălcare gravă a Protocolului Coaliţiei semnat după Criza Voiculescu. Da, dar e o încălcare gravă voită. Cînd USRPLUS, umilit în public, se burzuluieşte, Florin Cîţu ar fi trebuit să cedeze cît de cît. Florin Cîţu nu cedează. Mai mult, revocă pe Stelian Ion. Încălcînd a doua oară Protocolul.

E limpede că nu e vorba de un joc al orgoliilor. E vorba, ca şi în aprilie 2021, de existenţa a două planuri:

Sau USRPLUS înghite noua găluşcă.

Sau îşi retrage sprijinul politic acordat lui Florin Cîţu. Retragerea sprijinului politic nu înseamnă căderea Guvernului. Guvernul cade doar în urma unei Moţiuni de cenzură care trece prin Parlament. Conducerea USRPL a anunţat că-şi retrage sprijinul politic acordat lui Florin Cîţu dacă acesta nu demisionează din fruntea Guvernului. Dacă premierul nu demisionează, USRPLUS, potrivit normelor, trebuie să-şi retragă miniştrii din Guvern. După care trebuie să aştepte ca PSD să depună Moţiune de cenzură şi la vot să fie alături de PSD. Pînă atunci, pînă PSD depune Moţiune de cenzură, Guvernul merge înainte fără miniştrii USRPLUS. Am trăit s-o văd şi pe asta! USRPLUS a ajuns la mîna Ciumei Roşii!

Posibilitatea unei Moţiuni de cenzură semnate de USRPLUS, alături de PSD şi AUR, e greu de imaginat.

Se pare că artizanii acestei noi lovituri de bocanc dată USRPLUS în bot pariază pe asta”, scrie Ion Cristoiu pe blogul său.