Opinii

IPS Teodosie Tomitanul, inamicul vaccinului

MOTTO:

Dați Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu

Mc. 12, 13-17

În aceste zile, când zeci de mii de români se îmbolnăvesc zilnic, iar sute de bolnavi își dau duhul, IPS arhiepiscopul Teodosie Tomitanul a găsit momentul să lase deoparte cele duhovnicești și să se amestece direct în cele strict lumești, alăturându-se antivacciniștior și predicând de la înălțimea rangului său cauza acestor Gică-contra.

În ignoranța sa doctă, înaltul prelat îi informează pe credincioși că vaccinul „nu-i asumat de nimeni” și, ca urmare, „oamenii nu ar trebui să accepte vaccinarea obligatorie”.

La așa ceva, omului de rând, creștinului pentru care rostirea sacerdotului este sfântă i se zbârlește părul în cap. Va să zică, vaccinul, cel despre care știm că a fost studiat, cercetat și omologat de cei mai autorizați experți din lume, nu este asumat de nimeni. Cineva ne forțează să ne vaccinăm, iar sfinția sa a aflat prin harul său că e mai bine să nu acceptăm vaccinarea. Pe cine să credem?

Firește, înaltul sacerdot are și el, ca orice cetățean, dreptul la opinie, dar una este simpla părere și alta este dezinformarea. Iar mie mi se pare mai mult decât dezinformare afirmația că „vaccinul nu-i asumat de nimeni”, rostită de înaltul prelat, într-o emisiune radiofonică. 

Problema nu stă în faptul că rostirea este un fake news evident. Problema este că a fost rostit de o înaltă față  bisericească, ale cărei cuvinte ar fi trebuit să fie bine chibzuite și bine cântărite, pentru ca vorba să nu conțină vreun neadevăr, făcându-l de rușine pe vorbitor.

În opinia mea, ÎPS Teodosie s-a făcut de rușine, când a vorbit de vaccin, fără să știe că acesta este pus pe piață numai în baza unei autorizații cu aplicație internațonală, că a fost în prealabil omologat de organele îndreptățite, avizat ca medicament, autorizat pentru comercializare și pus la dispoziția clinicilor numai cu garanția producătorului,  specificat clar pe prospectul produsului.

Niciun produs farmaceutic nu se poate pune pe piață fără să fie avizat, omologat și autorizat de organele competente. Nu există pe piață vreun medicament neasumat de nimeni, așa cum rostește sfinția sa, arhiepiscopul.

Cred că înaltul prelat, învestit cu puterea de a predica întru cele duhovnicești și numai întru ele, și-a depășit competențele, a ieșit din cadrul celor duhovnicești și s-a amestecat în cele lumești. Și a făcut o eroare, chiar mai rău, a comis un abuz, atunci când, de la înățimea rangului său biseriesc, și-a permis să facă recomandarea strict lumească „să nu acceptăm vaccinarea”.

Așa? Iar dacă nu ne supunem recomandării din predică și acceptăm vaccinarea,

 » Aflați mai multe informații aici.