Actualitate

ISABION®, biostimulantul de la Syngenta pentru creșterea randamentului și îmbunătățirea calității producției

Adrian Radu
– 13 septembrie 2021 08:59

Isabion® este noua soluție Syngenta pentru culturi horticole disponibilă fermierilor începând cu sezonul 2022. Este un produs de origine naturală obținut din hidroliza de colagen, o materie primă foarte bogată în aminoacizi. Poate fi utilizat în aplicații foliare sau prin irigare pentru revitalizarea plantelor, deținând un echilibru optim de aminoacizi, peptide și nutrienți.Isabion® ajută plantele să depășească perioadele de stres, să-și satisfacă cerințele ridicate în timpul celor mai importante faze fiziologice (înflorit, legarea fructelor), contribuind totodată la nutriția cu bacterii a solului. Prin urmare, poate fi considerat ca un biostimulant, osmoprotectant, antioxidant și produs anti-senescență.Biostimularea plantelor de cultură este complementară nutriției culturilor și protecției culturilor, deoarece este îmbunătățită eficiența absorbției de nutrienți pe de o parte și de cealaltă parte, se îmbunătățesc mecanismele de răspuns la stres ale culturii.Beneficii nete1. Efect anti-stres și anti-senescență:
– Stresuri abiotice (frig, căldură, secetă, îngheț, grindină etc.)
– Criza de transplant care încetinește înrădăcinarea și deficiența de calciu
-Fitotoxicitate datorată tratamentelor necorespunzătoare cu produse de protecție a plantelor
2. Creșterea fertilității și a capacității de reproducere:
-Înflorirea și legarea fructelor (fertilitate mai mare și reducerea fructelor căzute printr-o vitalitate mai mare a frunzelor, tulpinilor și rădăcinilor)
-Maturare (fructe mai omogene și cu o mai bună calitate (culoare și zahăr)
3. Îmbunătățirea activității bacteriene din sol și nutriția plantei:
-Prevenirea și recuperarea de deficiențe nutriționale (cloroză), în amestec cu micro-elemente (efecte chelatoare și transport de micro-nutrienți)
-Îmbunătățirea activității bacteriene din sol prin activarea micro-florei naturaleEfect anti-stresStresul, precum temperatura scăzută sau ridicată, seceta, înghețul, leziunile apărute din cauza grindinei și inundațiile pot avea un efect negativ asupra metabolismului plantelor, cu o reducere semnificativă a calității și cantității culturilor. Acești factori de stres au fost asociați cu producția de specii reactive de oxigen (ROS), inclusiv peroxidul de hidrogen (H2O2), oxigenul simplu (1O2), superoxidul (O • -) și radical hidroxil (OH•). În condiții normale, ROS-urile sunt produse continuu, ca produse secundare metabolismului și sunt ușor eliminate de antioxidanți.Cu toate acestea, atunci când apare un factor de stres, producția de ROS crește dramatic în diferitele compartimente celulare și provoacă leziuni de stres oxidant și daune celulare. Plantele induc în mod natural sinteza enzimelor antioxidante care ajută la eliminarea ROS și a altor agenți antistres, cum ar fi osmoprotectanții. Aplicarea biostimulantului Isabion® care conține aminoacizi, poate îmbunătăți mecanismul antioxidant și poate juca direct un rol în osmoprotecție. Isabion® va crește toleranța plantelor ajutându-le la o recuperare mai rapidă după stres.În imagina de mai jos este un exemplu de reducere a efectului factorului de stres de transplantat prin aplicarea Isabion® pe portaltoi de pepene verde (plantele au fost tratate cu ISABION®, după altoire)Creșterea fertilității și a capacității de reproducereÎn plus, Isabion® îmbunătățește productivitatea și vigoarea plantelor satisfăcând nevoile specifice ale plantelor în timpul fazelor de creștere și în fazele de reproducere prin următoarele mecanisme:
• efect pseudo-hormonal (multiplicarea și diferențierea celulelor, efect de senescență întârziat)
• stimularea activității enzimelor (o mai bună asimilare și utilizare a macro și micronutrienților care conservă energia metabolică pentru absorbția și asimilarea lor)
• fertilitatea florilor (o fructificare mai bună)
Sistemia și asimilarea lui Isabion®Așa cum demonstrează multe studii efectuate cu aminoacizi marcați radioactiv,

 » citește întreg articolul pe: www.agrointel.ro/