Actualitate

Jurnalist: “Într-o lună, Iohannis va fi nevoit să renunțe la Florin Cîțu. Va desemna un alt premier”

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu scrie despre criza politică din România, unde Florin Cîțu, chiar dacă a câștigat șefia PNL pentru 4 ani, are zilele numărate la Palatul Victoria. Klaus Iohannis îl susține nebugenște pe Florin Cîțu în această cursă, dar nu își dă seama că în maxim o lună de zile va fi nevoit să nominalizeze un alt premier.

“În mod cert la votul de încredere pentru schimbarea componenței Guvernului. Premierul spune că nu ar fi un vot pentru tot Cabinetul, ci doar pentru noii miniștri. Chiar dacă textul constituțional îl ajută, de câte ori poate să cadă la acest vot de încredere până la sesizarea CCR?

Dar în discuție este și moțiunea de cenzură. Pe 28 septembrie, CCR va stabili dacă cea depusă de USR PLUS și AUR își va urma cursul sau nu.

Dacă da, va ajunge la vot. Dacă moțiunea va fi invalidată, poate fi depusă una nouă, ori de către PSD, ori de către USR PLUS și AUR.

În ambele cazuri, cheia va fi la PSD. Își poate permite PSD să nu voteze/inițieze moțiunea împotriva Guvernului Cîțu ajuns la 15% cota de încredere și, implicit, să țină acest guvern cu voturile sale? La vedere, pentru că aritmetica parlamentară va face imposibilă discreția susținerii.

Există precedentul guvernării Tăriceanu, care a supraviețuit cu susținerea PSD. Și cred că social democraților nu le-ar displăcea.

Dar situațiile nu sunt comparabile: Cîțu nu e Tăriceanu, care era autentic președinte de partid, la Palatul Cotroceni era Traian Băsescu, adică inamicul comun, iar PSD nu avea niciun concurent în zona lui de electorat.

Acum are doi: AUR și, mai periculos, pe Dragnea, iar ambii acuză PSD tocmai de blat cu PNL, de subordonare față de Iohannis și servicii. Își poate asuma PSD să confirme aceste acuzații pentru niște bani în plus pentru primari și câteva posturi?

În plus, PSD are un obiectiv strategic fezabil dacă rezistă tentației acum: să câștige toate cele patru runde de alegeri din 2024 și atunci să aibă cu mult mai mult decât pot primi acum susținând o guvernare chinuită.

O variantă ar fi refacerea coaliției. Și pentru USR PLUS ar fi sinucigaș să îl accepte din nou pe dl Cîțu. Nu numai pentru că ar fi ridicoli, dar nu ar putea justifica luna aceasta de criză cu toate costurile ei.

Împotriva dlui Cîțu a fost o decizie unanimă a Comitetului Politic. Electoratul lor e cel mai exigent și nervos, nu poate fi luat de prost atât de ușor, cu o hârtie plină de promisiuni.

Așadar, adevăratul președinte PNL, Klaus Iohannis, va fi probabil într-o luna pus în situația de a renunța la pionul antiOrban și de a desemna un nou premier, la care probabil deja s-a gândit. Care să formeze o nouă coaliție pentru un guvern care să gestioneze PNRR. Dl Cîțu poate fi la fel de bine și președintele Senatului până se eliberează șefia BNR.”, scrie Ioana Ene Dogioiu