Opinii

Klaus Iohannis are (și) Curtea lui. Trei din nouă judecători CCR, numiți de președinte. În orice situație, obține cinci voturi

  • Cine sunt cei nouă judecători ai CCR și care sunt afiliațiile lor politice.
  • Bogdan Licu, fost procuror, acuzat că a fost susținut de serviciile de informații pentru a obține numirea.
  • Liviu Dragnea rămâne cu doi judecători în CCR pentru încă șase ani – Deliorga și Stan.
  • Alegerile din 2024 sunt importante și pentru că în anul următor, viitorul președinte, Senatul și Camera Deputaților vor numi încă trei noi judecători.

Pentru prima dată în ultimii zece ani, PSD pierde controlul Curții Constituționale. Președintele, Senatul și Camera Deputaților au numit fiecare câte o persoană pentru înlocuirea lui Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru, judecători ale căror mandate s-au încheiat.

Dorneanu, fostul președinte al CCR, care a politizat acțiunile Curții și a încercat să amplifice rolul acesteia, transformând-o într-o putere legislativă, a ieșit din scenă printr-un scandal, înjurându-i pe reprezentanții presei, fiind înregistrat într-o discuție cu un reporter al cotidianului Libertatea.

“Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la un bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România”, a declarat Klaus Iohannis, la evenimentul de depunere a jurământului a noilor judecători.

Klaus Iohannis, zâmbitor, alături de Bogdan Licu, Iulia Scântei și Mihaela Ciochină, noii judecători CCR – Foto: Presidency.ro

Pentru ultimii doi ani și jumătate din mandatul său, președintele poate să stea liniștit. Nu va mai avea surprize din partea CCR. Este prima dată când controlează politic această instituție, trei judecători din nouă fiind numiți de el, alți doi gravitând în zona de influență a Palatului Cotroceni, e vorba de fosta senatoare PNL Iulia Scântei și fostul procuror general interimar Bogdan Licu.

Pe de altă parte, actuala coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR are, într-o formă sau alta, toți judecătorii constituționali sub umbrela lor politică.

CCR “este o curte de drepturi şi libertăţi şi asigură echilibrul celor trei puteri în stat, fiind, în ultimă instanţă, o dimensiune imanentă a statului de drept. De aceea, trebuie să fie percepută şi de societate ca o instituţie necesară în dinamica vieţii juridice româneşti”, a declarat noul președinte Marian Enache.

În discursul său, acesta s-a delimitat de Valer Dorneanu care a văzut CCR ca pe o instituție politizată, ajungându-se până acolo încât s-a implicat în actul legislativ.

Judecătorul Marian Enache, noul președinte al CCR, a spus că în mandatul său va “pune accent pe dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient şi consolidarea echidistanţei Curţii Constituţionale”.

 » Aflați mai multe informații aici.