Opinii

Klaus Iohannis și ‘România Educată’: “Un proiect e un proiect numai în măsura în care se realizează”

Care a fost, până la urmă, proiectul lui Iohannis pentru România? De ce s-au repezit românii de două ori la vot, mai ceva ca la promoțiile pentru tigăi teflonate sau bormașini cu rotopercutor? Care este proiectul lui Cîțu pentru România? Să ne scoată socialismul din cap? Crearea societății de piață? Care e proiectul cui Orban? Plimbatul maimuței din iarmaroc în iarmaroc? Dar cel al lui Barna? Al lui Cioloș? Al lui Ciolacu? Care este proiectul elitelor intelectuale?

Nu poți să nu fiii de acord cu Arthur Suciu, care scrie astea: ”Un proiect e un proiect numai în măsura în care se realizează. De meditat la asta.

Proiectul de occidentalizare și modernizare a României, lansat de pașoptiști, poate fi considerat realizat dacă a transformat națiunea română într-una occidentală și modernă.

Dacă proiectul a condus la transformarea României într-o periferie a Occidentului, atunci se poate presupune că proiectul pașoptist n-a fost al românilor, ci al Occidentului sau, măcar, că românii s-au occidentalizat singuri (autocolonizare).

Să adăugăm că proiectul pașoptist nici nu prea mai e valabil deoarece la baza europenizării de azi nu stă națiunea, în sens pașoptist, ci în sens post-modern (un cuvânt prea vast, dar ușor de folosit în acest context). Și atunci apare întrebarea dacă proiectul pașoptist a avut vreun sens.”

”România educată” este doar o iluzie. O minciună politică! La fel cum au fost ”România occidentalizată”, ”România europeană”, ”O țară ca afară!” și alte bazaconii, care nu au vreo legătură cu realitățile și cu aspirațiile națiunii, fie și în definiția ei post-modernă, sau cum o fi ea.

Singurul proiect care avea sens, și conținut, și a fost implementat o bună bucată de vreme, cu rezultate amestecate, dar în general pozitive: educație, sănătate, locuire, urbanizare, industrializare, infrastructuri, cultură și artă, a fost Societatea Socialistă Multilateral Dezvoltată. Care era un proiect de dezvoltare. Care, ca orice proiect, a cunoscut și suișuri, și coborâșuri, a avut și beneficii, dar și costuri, umane și materiale. Dar există proiecte de amploarea SSMD care să fie altfel?

Statuia dezvelită azi, la Sibiu, pune capăt, simbolic, proiectului pașoptist. Urmează demolarea realizărilor lui. Adio, România!

Autor: Constantin Gheorghe