Licitația pentru modernizarea căii ferate Cluj-Oradea a fost deblocată

Licitația pentru modernizarea căii ferate Cluj-Oradea a fost deblocată

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins contestația firmei de proiectare Metroul SA, așa că proiectul de modernizare a tronsonului de cale ferată Cluj-Episcopia Bihor poate continua. Este cea mai mare investiție pe un drum feroviar din România.
Licitația pentru modernizarea liniei de tren Cluj Napoca-Oradea, cea mai mare investiție pentru lucrări la calea ferată din România a fost deblocată, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins contestația firmei de proiectare Metroul SA, potrivit economedia.ro.

Modernizarea și electrificarea liniei de la Cluj Napoca până la Episcopia Bihor (frontiera cu Ungaria) costă aproape 2 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro, este finanțarea asigurată prin PNRR. 

Licitațiile pentru proiectarea și execuția celor 4 secțiuni cu o lungime de aprox. 160 de kilometri au fost lansate chiar în primele zile ale anului, dar la sfârșitul lunii ianuarie erau deja suspendate după ce, Metroul SA a depus două contestații solicitând acceptarea experienței similare în domeniul proiectării lucrărilor la metrou.

Magistrala feroviară dintre Cluj-Napoca, Oradea şi vama cu Ungaria are o lungime de 166 de kilometri, mai multe poduri au o durată de viaţă depăşită (peste 100 de ani), starea generală este de degradare cu alunecări de teren, iar instalaţiile au o pronunţată uzură fizică şi morală, fiind la limita critică de încadrare în condiţiile tehnice, notează Ministerul Transporturilor în Nota de Fundamentare a proiectului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Modernizarea şi electrificarea Magistralei 300 Cluj-Napoca – Oradea se face pentru creşterea vitezei la 120 km/h pentru trenurile de călători pe întregul traseu, respectiv 80 km/h pentru garniturile de marfă şi o viteză maximă de 160 km/h la cele de călători, de unde şi valoarea mare a proiectului, aproape 8 miliarde lei la care se adaugă încă două miliarde lei pentru exproprieri și situații neprevăzute,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!