Actualitate

Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU: Poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse de pe teritoriul R. Moldova rămâne neschimbată

Republica Moldova mizează pe sprijinul comunității internaționale în demersul cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse de pe teritoriul său, care include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna. Declarații în acest sens au fost făcute de Maia Sandu, președintele R. Moldova, la Adunarea Generală a ONU. 

Astfel, în cadrul intervenției sale de miercuri, 22 septembrie, șeful statului a vorbit despre amenințările la adresa securității internaționale. „Când ne referim la regiunea noastră, suntem serios preocupați de deteriorarea situației de securitate din zona Mării Negre. Aici aș dori să subliniez încă o dată că Republica Moldova este un stat angajat pentru pace. Rămânem ferm dedicați identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a țării noastre, soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. De asemenea, vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejare a drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană – o problemă urgentă pentru țara mea.

În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit președintelui R. Moldova, pandemia Covid-19, schimbările climaterice, amenințările la adresa securității internaționale, dar și la adresa democrației, precum corupția și dezinformarea, sunt probleme care depășesc granițele naționale și pot fi soluționate doar prin eforturile comune ale tuturor statelor, într-un cadru multilateral, bazat pe reguli clare.

Amintim că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, se află, în perioada 21-22 septembrie 2021, la New York, acolo unde participă la lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

 » sursa: www.infoPrut.RO