Social

Medici ieșeni: Expunerea copiilor la ecrane – lista bolilor si afecțiunilor care pot apărea.

Psiholog Roxana Rusu, Arcadia: Se observă tot mai des în cabinetul de psihologie solicitări din partea familiilor cu copii mici. Aceștia evidențiază în primul rând întârzierea în dezvoltarea limbajului, atenție scăzută sau absența reacțiilor în sarcini sau jocuri specifice vârstei, manifestări de nervozitate, impulsivitate ori dificultate în a crea legături de prietenie cu copii de vârste similare.

Un aspect îngrijorător este faptul că numărul cazurilor de copii cu întârzieri în dezvoltarea psihică și a limbajului, deficit de atenție, hiperactivitate, tulburări de comportament a crescut cu 34%, conform specialiștilor Asociației pentru Sănătatea Mintală a Copilului. O ipoteză explicativă pentru acest fenomen o reprezintă tendința de a supraexpune la ecrane copii cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani, mai ales în ultimii doi ani de pandemie. Putem observa și confirma împreună cum ecranele au devenit o prezență constantă în viața de familie.

Specialiștii în domeniul dezvoltării copilului recomandă ca până la doi ani, în perioada de dezvoltare senzorio–motorie, copiii să nu aibă acces deloc la ecrane. Între doi și doi ani și jumătate, ei pot sta maximum 20 de minute. Indicat este să fie alături măcar unul dintre părinți care să propună o conversație cu copilul și să îi explice conținutul pe care îl urmăresc împreună. Între 3 și 6 ani ei pot sta maximum o oră în fața ecranelor, urmând ca abia după 6 ani să ajungă la 1h 30/zi, fragmentat.

Problemele care apar la copii și sunt puternic legate de supraexpunerea la ecrane sunt legate de somn, alimentație, dezvoltarea limbajului, dezvoltarea cognitivă, gestionarea propriilor emoții și înțelegerea emoțiilor celorlalți, dificultăți în a realiza atașament sănătos/securizant față de membrii familiei. Sunt menționate probleme de relaționare și socializare, hiperactivitate, lipsa motivației.

Acestea sunt exemple solide care ne atrag atenția că este foarte important ca bebelușii și copiii mici să nu aibă acces la ecrane atât de devreme.

 » Aflați mai multe informații aici.