Social

Medicii de familie sunt nemulţumiţi de sarcinile birocratice pe care le au

Medicii de familie au făcut un rezumat al luptei pe care o duc în pandemie şi al piedicilor pe care le întâmpină.„Medicii de familie sunt epuizaţi de-a dreptul, la fel ca şi colegii din ATI, UPU şi secţiile COVID. Suntem în prag de burnout, majoritatea”, au spus medicii care fac parte din Societatea Naţională de Medicină a Familiei (SNMF) în cadrul Conferinţei Naţionale care are loc zilele acestea.

Medicii spun că şi-au asumat încă de la început rolul de „ostaşi puşi în linia întâi, fără arme şi fără uniforme de luptă, fără vreun sprijin cât de mic din partea autorităţilor”.

Conform datelor strânse de aceştia, în întreaga ţară 2.000 de medici lucrează în centre de permanenţă, 4.000 vaccinează anti-COVID şi alţii lucrează sau au lucrat în centre de vaccinare.

„La nici 10.000 de medici de familie care am mai rămas în ţară, în medie, fiecare are încă cel puţin o activitate zilnică în plus faţă de programul obişnuit de cabinet, semnificativ prelungit deja”, au mai precizat reprezentanţii SNMF.

Mai mult, medicii spun că sunt asaltaţi de o campanie continuă de denigrare, în care sunt acuzaţi de diferite probleme şi că în acelaşi timp au sarcini tot mai multe, majoritatea marcate de birocraţie.

„În loc să facem ceea ce avem de făcut pentru pacienţii noştri, trebuie să descâlcim cotloanele sistemului sanitar, să citim printre rânduri legile care apar, ca să identificăm la timp capcanele care ne sunt întinse parcă dinadins de către guvernanţi”, a spus dr. Dina Mergeani, preşedintele SNMF.

Tema Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei este legată de perioada dificilă prin care trecem, fiind „Medicina de familie – serviciul de permanenţă al sistemului sanitar pe durata pandemiei”.

 » Aflați mai multe informații aici.