Actualitate

Metropola TV primește finanțare peste limita legală. Gruparea Pandele-Firea din nou în centrul unui scandal

Firma care administrează Metropola TV, controlată indirect de clanul Pandele-Firea, a primit o finanțare de 900.000 de lei (aproximativ 200.000 de euro) pentru realizarea a două emisiuni destinate diasporei. Această sumă este cu 400.000 de lei mai mare decât plafonul stabilit în ghidul de finanțare.

Documentele oficiale arată că, în februarie 2023, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DPRP) a lansat un ghid de finanțare nerambursabilă pentru 2023, cu priorități în domeniile educației, culturii, societății civile, mass-media și spiritualității. Plafonul maxim acordat pentru proiectele din domeniul mass-media era de 500.000 de lei.

Cu toate acestea, Metropola TV, administrată de Publivol Creativ S.A., a primit 900.000 de lei pentru două emisiuni, depășind astfel plafonul stabilit. Această discrepanță ridică semne de întrebare cu privire la modul în care au fost alocate fondurile și la posibilele legături politice care ar fi influențat decizia.

Mai mult, emisiunea “Ora românilor de pretutindeni”, care a beneficiat de această finanțare, a avut ca invitați pe directorul DRDP, Gheorghe Cîrciu, numit de PSD, și pe Natalia Intotero, parlamentar PSD. Aceste apariții aduc în discuție imparțialitatea și obiectivitatea emisiunii.

Gheorghe Cârciu, directorul DRP și membru al Partidului Social Democrat, a fost numit la sfârșitul anului 2022. El este cunoscut pentru legăturile sale cu clanul Pandele-Firea și pentru averea sa considerabilă în Franța.

Publivol Creativ S.A., firma care administrează Metropola TV, a fost înființată în 2019 și are legături strânse cu Primăria Voluntari, controlată de clanul Pandele-Firea. În 2022, firma a primit 4 milioane de lei direct din bugetul Primăriei Voluntari