Milioane de vieți, salvate de vaccinarea anti-COVID

Milioane de vieți, salvate de vaccinarea anti-COVID

Milioane de vieți au fost salvate datorită vaccinului anti-COVID. Vaccinarea anti COVID a fost cea mai eficientă măsură prin care s-au prevenit milioane de decese. Un studiu publicat în The Lancet arată că datorită vaccinului au fost salvate milioane de vieți.Primul vaccin anti-COVID-19 în afara unui studiu clinic a fost administrat pe 8 decembrie 2020. În decurs de 1 an, aproximativ 55,9% din populația globală a primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19, 45,5% au primit două doze și 4,3% au primit și doza booster. Pentru a asigura echitatea globală în materie de vaccinuri, obiectivele privind vaccinurile au fost stabilite de Facilitatea de Acces Global la Vaccinurile COVID-19 (COVAX) și OMS. Cu toate acestea, din cauza deficitului de vaccinuri, aceste obiective nu au fost atinse până la sfârșitul anului 2021.

”Înțelegerea impactului global al vaccinării asupra cursului pandemiei de COVID-19 este o provocare, datorită heterogenității administrării vaccinurilor: au existat întârzieri în ceea  ce privește producerea la scară largă a vaccinurilor și a infrastructurii necesare administrării acestora la nivel global; necesitatea administrării a două doze pentru asigurarea protecției maxime; întârzierea dezvoltării anticorpilor. Pe de altă parte, aprovizionarea cu vaccinuri a fost restrânsă, majoritatea țărilor optând să vaccineze cu prioritate populațiile cu risc ridicat, inclusiv lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele în vârstă. Aceste strategii au dus la protecția grupelor de risc, dar nu au influențat transmiterea SARS COV2. Ulterior, în măsura posibilităților, s-a trecut la vaccinarea în masă”, a explicat Șef lucrări Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”.

În studiul publicat de The Lancet, cercetătorii au realizat un model matematic de transmitere a bolii și vaccinare împotriva COVID-19, raportat la mortalitatea, de toate cauzele, determinată de COVID-19, în 185 de țări și teritorii. 

”Impactul programelor de vaccinare împotriva COVID-19 a fost determinat prin estimarea vieților care s-ar fi putut pierde în cazul în care nu ar fi fost distribuit niciun vaccin.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!