Opinii

Minciuna prin omisiune, modus operandi în Poliția română

La IPJ Constanța a fost schimbat șeful, dar unele metehne, cel puțin, par să fi rămas. Și una dintre ele este ținerea gunoiului sub preș și minciuna prin omisiune sau, mai pe românește, să ne facem că n-am înțeles.

După teribilul accident de la 2 Mai am făcut către  IPJ Constanța  două solicitări succesive, în baza Legii 544, cerând să îmi precizeze:

1.Câte filtre de control pentru consum de droguri și alcool la volan a organizat Poliția Rutieră Constanța în lunile iulie și august 2023 în zona 2 Mai și Vama Veche?

2. Câte acțiuni în vederea depistării traficului și deținerii/consumului de droguri a organizat Poliția competentă în cadrul IPJ Constanța în lunile iulie și august 2023 (până pe 19 august) în zona 2 Mai și Vama Veche? Și care au fost rezultatele acestor acțiuni?

Am primit numărul de înregistrare 313496/21.08.2023 numai pentru cea de–a doua solicitare.

A fost ancheta Corupului de control al MAI, a realizat raportul, a prezentat ministrul raportul, au demisionat șeful IPJ Constanța și alți 4 subordonați ai săi, a fost numit un nou șef al IPJ Constanța, s-a arătat la chip șeful Poliției Române să ne spună că accidentul era de evitat și să ungă noua șefă, dar întrebările trimise nu au primit răspuns.

Abia pe 31 august seara a venit și ceea ce ar fi trebuit să fie răspunsul IPJ Constanța. Îl puteți citi integral aici.

Răspunsul face trimitere la numărul de înregistrare de mai sus, deci ar viza cea de-a doua întrebare, care se referă la toate acțiunile de depistare a traficului și consumului de droguri ale Politiei județului Constanța. Totuși el se referă exclusiv la acțiuni ale poliției rutiere, alcool și droguri, deci doar prima întrebare.

Măcar să fi răspuns la ea. Dar IPJ Constanța nu a fost în stare să precizeze câte filtre pentru droguri si alcool a făcut poliția rutieră în zona Vama Veche – 2 Mai în lunile iulie și august (desigur, până la data solicitării).

„În urma acțiunilor desfășurate, în luna iulie a.c. au fost aplicate 61 de sancțiuni contravenționale la O.U.G. 195/2002, conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice. De asemenea, au fost constatate 74 de infracțiuni de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

În zona 2 Mai – Vama Veche sau pe întreg litoralul? 61 de contravenții și 74 de infracțiuni în câte controale?

Cât despre luna august, „nu vă putem comunica rezultatele acțiunilor respective pe luna august a.c., deoarece statisticile aferente vor fi întocmite începând cu data de 4 septembrie”.

Deci IPJ Constanța are nevoie de statistică pentru a preciza câte controale antidrog a făcut în zona 2 Mai –

 » Aflați mai multe informații aici.