Ministrul de Interne e un hoț! Klaus Iohannis, hic Rhodus, hic salta!

Ministrul de Interne e un hoț! Klaus Iohannis, hic Rhodus, hic salta!

Klaus Iohannis 2014: ”Dacă cineva care își scrie lucrarea de doctorat copiază, mi se pare o problemă proporțional mai mare și se numește plagiat. Oriunde în lume cineva care este prins, cineva dintre politicieni, este prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat este obligat prin clasa politică să se retragă din politică.”

Klaus Iohannis 2019: „Nu am de gând să fac rabat de la integritate”, la întrebarea „Ce pondere ar trebui să aibă criteriile de integritate (la numirea procurorului general – n.red.)? Procurorul general are o problemă cu un plagiat.”

Klaus Iohannis 2022, după izbucnirea scandalului Ciucă: ”Președintele Klaus Iohannis își menține poziția reiterată în nenumărate declarații publice privind combaterea fenomenului plagiatului și importanța integrității academice. Președintele României consideră corectă și necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spațiul public fiind binevenit.”

În cazul lui Lucian Bode nu mai este vorba doar despre un scandal de presă. Condiția președintelui, adică analiza Comisiei de Etică, în acest caz a Universității Babeș Bolyai, a fost îndeplinită. Comisia a avut și o componentă externă pentru o și mai mare greutate, verdictul e cât se poate de clar, fără nuanțe: „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Deci dacă dl Iohannis este, după cum pretinde, fidel propriilor repetate declarații, nu văd ce mai așteaptă înainte de a-i solicita demisia dlui Bode din funcțiile în stat și partid, dacă e nevoie chiar public, ca în cazul Ponta. Hic Rhodus, hic salta, Klaus Iohannis!

Că dl Bode dă din mâini și din picioare, continua să amenințe, încearcă să se acopere cu Decizia CCR nr 364/2022 (care nu are incidenţă asupra Comisiei de etică a universității) e relevant doar pentru caracterul celui în cauză, nu pentru fondul chestiunii. El a fost tranșat.

Decizia CCR îl va ajuta să rămână cu titlul de doctor, pentru că ministerul nu îl mai poate retrage, dar asta nu înseamnă că un hoț cu impunitate poate rămâne ministru, culmea, chiar de Interne.

Și când spun hoț mă bazez pe lege. Potrivit art 197 din Legea 8/1996 „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care își însușește, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor și o prezintă că o creație intelectuală proprie”.

Iar potrivit art 4 din Legea 206/2004, plagiatul este “expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!