Actualitate

Ministrul Economiei de la Chișinău, despre instituirea unui lockdown în Republica Moldova

Instituirea unui lockdown în Republica Moldova şi mai ales în Chişinău, depinde de gradul de vaccinare a cetăţenilor, de evoluţia virusului, dar şi de cum vor fi respectate măsurile împotriva coronavirusului.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Sergiu Gaibu, ministrul Economiei al R. Moldova, care a adăugat că pentru a evita un asemenea scenariu, în Chișinău ar putea fi introdus certificatul verde de imunizare împotriva COVID-19, transmite TVR Moldova.

Situația dată este monitorizată de Ministerul Sănătății. Anume medicii ne pot spune când şi ce măsuri trebuie să fie luate pentru a diminua riscurile cetățenilor ce țin de pandemie. Cu toate acestea, din păcate, observăm că gradul de infectare este în creștere şi se planifică anumite măsuri. Cunoaştem că această variantă a virusului are un grad mai mare de infectare, respectiv măsurile trebuie să fie adaptate la situaţia dată. Spre deosebire de valul precedent, există acum posibilitatea de vaccinare. Anumite restricţii au fost puse în aplicare. Apropo, la teatre s-au testat deja şi ar fi mai bine de păstrat un procent mai mare de locuri disponibile, dar în schimb să fie COVID free zone (n. red. zona liberă fără COVID-19 pentru persoanele testate sau vaccinate anti SarsCov2)”, a declarat Sergiu Gaibu.

Totuşi, ministrul a menționat că un asemenea scenariu este discutat, însă pentru a evita carantina totală, ceea ce ar duce la un impact negativ asupra economiei interne, iniţial sunt impuse o serie de măsuri restrictive anti coronavirus, cum ar fi prezentarea certificatului de vaccinare la intrarea în restaurante, cafenele, baruri, etc.

Cel mai rău lucru ar fi ca să ajungem în situaţia de lockdown, trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem la această situaţie. Tocmai de aceea sunt necesare anumite măsuri, un pic mai restrictive, dar să permită evitarea lockdown-ului. Contează procentul populaţiei care este vaccinată, contează restricțiile care se vor lua în anumite regiuni diferenţiate pentru zone cu cod roşu, galben, portocaliu. Evident că luăm în considerare un lockdown, discutăm toate scenariile şi contează şi cât va fi durata acestui lockdown. Din păcate, acest lucru depinde de evoluţia virusului, gradul de conştientizare a populaţiei despre lucrul acesta. Totuşi trebuie de evitat manifestările foarte mari sau cel puţin să fie respectate acele condiţii de verificare, fie că este vaccinat, fie că are anti corpi sau are un test negativ. Deci lucrul acesta trebuie să se respecte, mai ales acolo unde sunt aglomerații”, a mai precizat ministrul Economiei.

De cealaltă parte, preşedintele Asociaţiei „MĂR”, a remarcat că introducerea certificatelor ar afecta mult activitatea celor din domeniul HoReCa, ţinând cont de rata de vaccinare din R. Moldova. Mai mult, Aneta Zasaviţchi a mai punctat că unele state care au introdus această măsură au înregistrat un eşec, restaurantele fiind nevoite să îşi sisteze activitatea.

Afectează foarte mult luând în consideraţie rata de vaccinare mică pe ţară. Respectiv ne aşteptăm la o scădere a consumului foarte drastică pentru că această condiţionare are un impact direct asupra situaţiei economice a restaurantelor şi care se răsfânge asupra angajaţilor HoReCa.

 » sursa: www.infoPrut.RO