Mult zgomot pentru o plăcuță suedeză aburită de alcool politic

Mult zgomot pentru o plăcuță suedeză aburită de alcool politic

În mod cert e de condamnat atitudinea tinerilor liberali de la școala lor de vară de pe litoral, care, într-o seară inundată cu alcool, printre incantațiile bahice, au scandat plăcuța suedeză la adresa PSD.

Aș zice chiar că, fiind PNL în coaliție cu PSD, atitudinea lor poate fi catalogată cu ușurință drept huliganică. Firește că nu toți participanții s-au dedat la aceste injurii, dar asta nu schimbă cu nimic situația. Faptul că șefa tinerilor liberali a prezentat scuze, iar scuzele au fost acceptate nu va reduce tensiunea dintre cele două partide.

Între partenerii de coaliție există o tensiune latentă și un inconfort evident, legate de istoria luptei dintre cele două partide pentru putere. Istoria bătăliilor lor politice este lungă și marcată de asemenea înjurături. Să ne amintim doar de celebrele ,,Puie Monta” și ,,să vină diaspora ca să ne ușurăm pe ea”. Aceasta demonstrează că înjurătura de mamă la preopinent este armă veche, este strigăt de luptă.

N-are rost să analizăm care dintre lansatorii de injurii au avut sau n-au avut justificări în momentul lansării lor. Asemenea fapte s-au petrecut mai mult în culise și mai puțin public, iar ea, înjurătura politică, va rămâne în arsenalul partidelor și pe viitor, chiar dacă va trăi sau nu coaliția.

Înjurătura de mamă va rămâne armă politică în arsenal pentru că relațiile antagonice dintre partide o vor cultiva cu sârg. N-avem noi destulă cultură politică să fim decenți și printre membrii de partid sunt destui cu mintea subțiată ce nu pot produce analize inteligente. Iar lupta politică dusă și de unii, și de alții cu lovituri sub centură va hrăni plăcuțele suedeze în continuare.

În această idee trebuie spus că cine seamănă vânt culege furtună, chiar dacă este bucurosul câștigător al unor însemnate procente electorale.

Tactica PSD de a lovi continuu PNL ca să se impună ca lider în coaliție și să-și asigure scor electoral suficient ca să conducă fără PNL din 2024 este în mod cert cauza frustrării liberalilor. Iar frustrările acestea legate de funcționarea coaliției se adaugă peste frustrările legate de insuccesele notorii ale guvernărilor Orban și Cîțu și se pun peste frustrările vechi, istorice, generând mânie și ură.

Miștocăreala și presiunea pusă de multe ori aiurea asupra coaliției de Marcel Ciolacu este și ea o cauză a huiduielile liberalilor.

Eforturile sale constante de a pune PNL într-o lumină proastă prin amenințările din declarațiile publice l-au făcut persona non grata în PNL.

Șeful PSD zice că nu a cârtit împotriva premierului Nicolae Ciucă, hai să acceptăm această afirmație. Dar dacă ai un pluton de jandarmi, faptul că le tăvălești zilnic chipiurile și le numeri găurile din uniformă nu înseamnă că pui la îndoială capacitățile șefului?

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!