Social

Multe dintre produsele „naturale” de îngrijire a pielii conțin alergeni

Aproape toate produsele „naturale” de îngrijire a pielii vândute la trei comercianți de top din SUA conțin alergeni, potrivit unui studiu realizat de o echipă de dermatologi de la Facultatea de Medicină a Universității Stanford și publicat în revista științifică JAMA Dermatology. Aproape 90% dintre cele 1.651 de produse de îngrijire ale pielii studiate – inclusiv loțiuni, săpunuri și creme hidratante – conțin cel puțin unul dintre primii 100 cei mai comuni alergeni despre care se știe că provoacă dermatită de contact.Dermatita de contact e mai mult decât o iritație trecătoare, spun medicii specialiști. Este o erupție care provoacă mâncărimi și inflamează pielea, o reacție alergică care apare odată ce pielea devine sensibilizată la o substanță care altfel este inofensivă.

Cazurile de dermatită de contact s-au triplat la nivel global în ultimele 3 decenii

Potrivit unor estimări, cazurile de dermatită de contact sunt în creștere la nivel mondial, crescând de aproape trei ori în trei decenii.

Cercetătorii spun că această creștere a cazurilor de dermatită de contact are legătură directă cu industria de îngrijire a pielii și frumusețe, o industrie care a crescut fulminant în ultimii ani și care nu beneficiază de vreo reglementare în ceea ce privește publicitatea, susțin autorii studiului.

„Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu a definit termeni precum natural, permițând companiilor din industrie să-și facă publicitate liberă cu acești termeni care implică beneficii pentru siguranță și sănătate”, explică dermatologul Peter Young și colegii săi de la Universitatea Stanford.

Ce a arătat studiul

Așadar, cercetătorii au extras liste de ingrediente ale produselor și le-au comparat cu ingredientele pe care oamenii cu dermatită de contact ar trebui să le evite. Acestea din urmă sunt publice în SUA și pot fi consultate de oricine.

Un produs tipic de îngrijire a pielii sau cosmetic poate conține între 15 și 50 de ingrediente.

 » Aflați mai multe informații aici.