Necazurile transportatorilor încep la Marea Neagră. “Ne afectează cangrena sistemului de transport feroviar din România și conexiunea cu portul”

Necazurile transportatorilor încep la Marea Neagră. “Ne afectează cangrena sistemului de transport feroviar din România și conexiunea cu portul”

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 03:49271 citiriPortul Constanța era cândva o prioritate pentru statul român, înainte de 1989 fiind considerat un obiectiv de importanță strategică, iar acum nu se află în nicio strategie de dezvoltare a transporturilor din România.Viorel Panait, președintele Constanța Port Business Association și director general COMVEX SA, terminal specializat în materii prime la Marea Neagră, spune, într-un interviu acordat Cotidianul.ro și preluat de Club Feroviar, că mărfuri destinate vestului industrial al României nu vin pe la Portul Constanța, așa cum ar fi normal, ci prin Ungaria și porturile de la Marea Adriatică. Astfel că de la Hamburg la Cluj Napoca, marfa ajunge mai repede decât de la Constanța. Iar pagubele se traduc în volume de marfă pierdute în condițiile în care o marfă care vine din Hamburg sau Kopper în Timișoara sau Cluj Napoca ajunge cu o zi sau chiar două mai devreme decât o marfă care pleacă feroviar din Constanța spre aceleași orașe, Cluj Napoca sau Timișoara.”Marfa destinată vestului României nu mai trece prin portul Constanța. Or, vestul țării are o dinamică de dezvoltare industrială importantă și un trafic containerizat pe măsură. Așa că a ales Kopper (uneori, Rijeka) ca port, pentru că de acolo are curse regulate (minimum 6 bloc trenuri pe zi cu plecare la oră fixă), via Ungaria, pe calea ferată. Așadar, în condițiile în care Constanța își pierde marfa națională, cum putem pretinde să transportăm marfa altora?”, se întreabă el.Ungaria este deja deservită de porturile de la Marea Adriatică, este conectată feroviar prin servicii regulate de transport feroviar cu marile porturi NV Europene și chiar și cu China. Construiește un nod feroviar incredibil la granița cu Ucraina și dezvoltă terminalul feroviar de marfă din aeroportul Budapesta.”Ungaria deservește partea de Nord-Vest a României prin terminalele de la Curtici și Arad. Ce putem face noi?

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!