Opinii

Negocierile SUA-Rusia, pretextul unor viitoare intervenții militare rusești

Dacă singurul scop al Rusiei era să ocupe Donbasul, o putea face rapid, în felul în care a ocupat Crimeea. Dacă scopul rușilor era să negocieze militar cu Occidentul, o puteau face cerând deschiderea de discuții diplomatice, nu trasând linii roșii inacceptabile pentru Vest.

Faptul că Ucraina și-a declarat la un moment dat dorința de a adera la NATO a fost o lovitură politică extraordinară pe care a primit-o Putin.

Intenția acestuia de a reface cumva starea de lucruri de pe vremea defunctei URSS s-a prăbușit odată cu această declarație. Faptul că Ucraina a cerut primirea în NATO a fost totuna cu a declara că inamicul ei de facto este Rusia.

Astfel eșafodajul ideologic pregătit de ruși care doreau să facă din fostele republici sovietice o uniune de state aidoma UE a pierit înainte de a se naște.

Rusia lui Putin a fost, pur și simplu, pusă cu spatele la zid. A crezut că ocuparea Crimeii va fi suficient ca să blocheze dorințele Ucrainei de a intra în NATO. Dar Ucraina și-a văzut de drum, și-a dezvoltat armata și a rămas consecventă orientării spre Occident.

Riposta rusă a fost războiul din Donbas, care avea scopul nu doar de a bloca intrarea Ucrainei în NATO, ci de a da nărăvașului vecin o lovitură economică puternică, cu scopul de a provoca haos în țară, ca la Kiev să poată fi instalat un guvern pro-rus. Dar Ucraina și-a văzut de drum, la fel ca și după ocuparea Crimeii.

Conștientizarea faptului că Ucraina este pierdută a enervat groaznic Kremlinul. Ce ar fi un spațiu politic pro rus fără perla coroanei, Ucraina?

Politica sa de control a fostului spațiu sovietic a fost sortită eșecului. Putin a pierdut meciul acesta și asta îl supără năpraznic. Ce i-a mai rămas liderului rus este doar răzbunarea, este dorința de a face Ucraina și Occidentul să plătească scump pentru asta. Iar dacă singura cale este războiul, atunci să fie război.

Pare că Rusia s-a hotărât să renunțe la politica sa de intervenție în fostul spațiu ex-sovietic pentru că această politică nu a putut opri state vecine din centrifugarea ce le aruncă spre Vest.

Rusia a hotărât că amenințarea unui război în Ucraina în care să fie atras Occidentul este singura cale de a întârzia sau de a bloca procesul de independență a statelor foste satelit.

O confruntare militară cu NATO se putea încheia doar cu o remiză, iar adversarii trebuiau să ajungă la masa negocierilor. Rusia și-a făcut calculul că o astfel de amenințare, de confruntare purtată în Ucraina, va face Occidentul să se teamă și să cedeze. Să facă pasul înapoi de dragul păcii,

 » Aflați mai multe informații aici.