Actualitate

Nicolae N. Roman (AUR) către Ministrul Mediului: „Cine se fac responsabili de răspândirea speciei invazive de somn african în Rezervația Biosferei Delta Dunării?”

În Rezervația Biosferei “Delta Dunării” a apărut specia de somn african, care este o specie invazivă considerată un pericol, pentru că poate afecta întreaga resursă piscicolă. Problema a fost semnalată de deputatul AUR de Buzău, Nicolae N. Roman, care a expediat o interpelare în adresa Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS. Potrivit parlamentarului AUR, de vină ar fi trei cherhanale din jurul localității Crișan și anume S.C. Minion S.R.L., S.C. Miropest S.R.L., S.C. Năvodul Norocos S.R.L. și compexul turistic Lebăda. În context, deputatul AUR de Buzău dorește să afle de la ministru cine sunt adevărații vinovați și ce măsuri vor întreprinde autoritățile pentru stoparea acestui fenomen.

Redăm mai jos textul interpelării.          

„Domnule ministru,

 În Rezervația Biosferei “Delta Dunării” a apărut specia de somn african, care este o specie invazivă considerată un pericol, pentru că poate afecta întreaga resursă piscicolă. Suspectate de scăparea accidentală a somnului african în Dunăre ar fi trei cherhanale din jurul localității Crișan și anume S.C. Minion S.R.L., S.C. Miropest S.R.L., S.C. Năvodul Norocos S.R.L. și compexul turistic Lebăda.         

Prin urmare, vă adresez următoarele întrebări:

  1. Cine se fac responsabili de răspândirea acestei specii invazive de somn african în Rezervația Biosferei “Delta Dunării”?
  2. Ce măsuri ați întrepins pentru stoparea acestui fenomen?”, se arată în interpelarea depusă de deputatul AUR de Buzău, Nicolae N. Roman.