Opinii

Nicolae Roman(AUR) – solicită investiții urgente în infrastructură la nivelul județului Buzău

Nicolae Roman, deputat AUR în Parlamentul României, atrage atenția, printr-o declarație politică, necesitatea investițiilor în infrastructură la nivelul județului Buzău. Deputatul AUR de Buzău susține că atragerea de fonduri europene prin proiecte câștigătoare poate schimba situația actuală dezastruoasă.

Primăria Buzău are la dispoziție, pentrul anul 2022, o sumă uriașă pentru dezvoltarea sustenabilă și reală a zonei. Un eșec în modernizarea orașului este nepermis, susține Nicolae Roman.

Doresc să vă prezint perspectivele de dezvoltare la nivelul infrastructurii în județul Buzău, în condițiile în care dezvoltarea reală și sustenabilă a zonei, pe principiile dezvoltării durabile, lasă mult de dorit și în prezent, dar atragerea de fonduri europene prin proiecte câștigătoare poate schimba această situație. Din fericire există perspectiva unui parteneriat între trei județe, precum: Buzăul, Vrancea și Prahova, care s-au hotărât să încheie un parteneriat pentru atragerea de fonduri europene prin componenta Investiții Teritoriale Integrate (I.T.I), în strânsă legătură cu obiectivul dezvoltării locale plasate sub responsabilitatea comunității.

În condițiile abordării soluției investițiilor teritoriale integrate este posibil ca în această zonă a Buzăului să se elimine discrepanțele în planul dezvoltării și să se realizeze o armonizare la nivel economic și social. Acest deziderat, dacă va fi atins, poate aduce populației și oportunități noi pe piața muncii. Aceasta poate reprezenta o soluție fiabilă pentru dezvoltarea regională și cu ajutorul finanțării acordate de către Guvernul României.

În anul 2022, Primăria Buzău are la dispoziție o sumă uriașă de 133 de milioane de euro, cea mai mare din ultimele trei decenii pentru a investi în infrastructură și a moderniza orașul. Primăria Buzău dispune de fonduri suficiente pentru a investi prioritar în proiecte de infrastructură, dar și în educație și cultură.

În octombrie 2021, s-a demarat proiectul de construcție pe câmpul situat vizavi de cartierul Orizont din Municipiul Buzău. O firmă de construcții pregătește deja înființarea unui nou rond, iar pe suprafața pregătită acum au început lucrările pentru două magazine și pentru un depozit. S-a proiectat și construirea unui acces rutier către tot acest câmp, iar avantajele constau în faptul că orașul se va extinde cu o nouă zonă de construcții și se vor crea noi locuri de muncă.

Un exemplu de eforturi ale autorităților locale comunale îl poate constitui comuna Vadu Pașii, care a depus anul trecut patru proiecte pentru finanțarea unor investiții de amploare în infrastructură din fonduri europene. Țin să precizez faptul că în ultimii doi ani autoritățile locale au pregătit o dezvoltare de amploare prin atragerea de investiții. Specialiștii din primăria Vadu Pașii au depus proiecte pentru atragerea de finanțări masive din fonduri europene pentru alimentarea cu apă și gaze, introducerea canalizării și demararea asfaltării pe toate drumurile comunale, respectiv în toate satele care țin de localitatea Vadu Pașii.

Proiectul de implementare a infrastructurii de gaze naturale cu o valoare de peste 10 milioane de euro, este cel mai avansat la acest moment, având în vedere faptul că cererea de finanțare a intrat în ultima etapă de verificare. Amintesc faptul că localitatea Vadu Pașii a semnat deja un memorandum cu societatea de stat Transgaz, pentru conexiunea la magistrala de transport. Dacă va fi avizată, se estimează că aducțiunea cu gaze va deservi peste 5.000 de abonați din toate satele. Un alt proiect de infrastructură vizează asfaltarea tuturor drumurilor din satul Vadu Pașii și asfaltarea a 20 de km de drumuri sătești în localitățile ce aparțin localității.

Un alt exemplu privind în mod deosebit viziunea pentru viitor este comuna Ulmeni din județul Buzău, care și-a elaborat o strategie de dezvoltare durabilă pentru perioada 2021-2027. Planul de acțiuni propus și semnat de către primarul comunei este astfel elaborat încât să genereze o dezvoltare armonioasă a economiei locale, precum și o îmbunătățire a condiţiilor de viaţă ale cetățenilor, în condițiile respectării cerințelor fundamentale de protecţie a mediului, planul respectând principiile de timp SMART ale oricărui proiect de tip european.

În concluzie, cu oameni destoinici și profesioniști puși în locurile potrivite putem spera ca în 3 sau 7 ani să vedem schimbări notabile la nivelul infrastructurii Muncipiului Buzău și a altor orașe și comune, în condițiile în care proiectele deja câștigate vor fi implementate corect și la termenele stabilite, dar și printr-un efort de susținere financiară din partea statului român prin bugetele alocate la nivel local.“, spune Nicolae Roman, deputat AUR.