Social

Noaptea şi în weekend, asistenţă medicală gratuită în centrele de permanenţă

Începând cu data de 1 octombrie celor 19 de centre de permanenţă din judeţul Iaşi li se vor alătura încă patru asemenea unităţi medicale. Acestea au fost înfiinţate de către Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi vor funcţiona în localităţile: Valea Lupului, Aroneanu, Gropniţa şi Gârbeşti. „Iniţiativa este una foarte inspirată, mai ales în acest context epidemiologic, când oamenii au acces la informaţii controversate despre îmbolnăvirea cu virusul SARS-CoV-2 dintr-o multitudine de surse. Înainte de pandemie, multe dintre persoanele care făceau febră nu se prezentau la cabinetul medicului de familie, ne sunau şi ne solicitau o medicaţie la telefon. Acum, când fac o temperatură de 38° C vin imediat. Şi acest lucru nu este rău. Este bine să fie văzuţi, înainte de a stabili o medicaţie, indiferent că este perioadă de pandemie sau nu. Şi-atunci, dacă un astfel de episod de boală se întâmplă noaptea şi dacă pacientul mai este şi din mediul rural, acesta poate apela la un astfel de centru de permanenţă unde poate primi îngrijiri medicale de la medicul de gardă”, a explicat Dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Iaşi.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă sunt următoarele: asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice, trimitere către alte specialităţi în vederea internării, în cazul afecţiunilor acute şi urgenţelor medicochirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie, administrarea medicaţiei şi materialelor sanitare necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă.

Garda se instituie în centrul de permanenţă, în zilele lucrătoare, între orele 15,00-8,00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă,

 » Aflați mai multe informații aici.