Norișorul pufos al directorului SRI și România reală. SRI, nici așa fioros, nici așa smerit
Situația nu e, probabil, deloc relaxată dacă șeful SRI a decis să rupă tăcerea deja caracteristică și să iasă cu declarații publice a doua oară în decurs de numai câteva luni. De această dată, dl Hellvig a ales dechiderea anului universitar la una dintre cele mai bune universității din România, UBB Cluj, pentru a presăra în discursul adresat, teoretic, studenților tot felul de mesaje cu diferite ținte.
Pe de-o parte, dl Hellvig luptă pentru pachetul legilor siguranței naționale, un demers altfel legitim având în vedere că ele datează din anii ‘90.
Publicarea în presă a unor drafturi cu prevederi aberante a provocat un mare scandal și a redeschis sensibilitatea la subiectul încă nevindecat de traumele trecutului recent. Unii cred că acesta a și fost scopul scurgerii în presă a acelor dafturi.
Fapt este că dl Hellvig a ținut să contureze o imagine luminoasă a SRI printr-un, cel puțin aparent, exercițiu de transparență fară precedent: „Sigur că SRI-ul a făcut și greșeli. Multe, în acești 32 de ani. Să repari greșelile făcute este un proces complicat care cere timp, expertiză și foarte mult efort. (…) Îmi cer în mod sincer scuze pentru ele – pentru toate, inclusiv pentru cele de dinaintea mea.
Se vorbește în continuare despre oamenii din SRI că despre securiști. Ceea ce este complet nedrept. Însă cei care populează astăzi această instituție merită să se vorbească despre ei în termeni corecți. Majoritatea sunt tineri, de 30-40 de ani, și au aflat despre vechea Securitate din cărți și din arhive”.
Este adevărat că SRI este instituția probabil cea mai liberă de foști securiști, din mai multe motive: cei mai mulți dintre securiștii din 1989 sunt deja la pensie, iar aderarea la NATO a impus o filtrare foarte atentă a personalului.
„Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva”, spune dl Hellvig. E secretul lui Polichinelle și afirmația nu are nicio valoare la acest nivel de generalitate.
„Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească ’indicații’ sau ’sugestii’ despre ce au de făcut. (…) prea mulți vor că alții să ia decizii în locul lor, prea mulți chiar se așteaptă să primească sugestii de la servicii”, afirmă dl Hellvig după 8 ani de mandat.
Dacă din prima zi de mandat începea dezvățul politicienilor de această așteptare, probabil că astăzi ea nu era subiect.
În anumite momente cheie ale istoriei recente din ultimii 8 ani,
» Aflați mai multe informații aici.