Nouă luni de război. O decizie neașteptată a lui Zelenski a schimbat cursul istoriei

Nouă luni de război. O decizie neașteptată a lui Zelenski a schimbat cursul istoriei

  • Parlamentul European a votat cu o mare majoritatea declararea Rusiei ca „stat sponsor al terorismului”.
  • Un Putin înfuriat a lansat din nou un atac asupra centralelor electrice din Ucraina, aducând întuneric și frig. Republica Moldova a fost și ea afectată.
  • La ora 18.01, în data de 24 februarie, după o perioadă de confuzie la Kiev, dar și după lupte intense pe toate fronturile, Volodimir Zelenski ține primul discurs dintr-o lungă serie care continuă și azi.
  • Strategia lui Putin a unui război de câteva zile se baza pe controlul aeroportului Hostomel care putea catapulta trupele rusești direct spre centrul Kievului.
  • Mitul marii armate ruse s-a spulberat. Fără armament modern, fără echipamente eficiente pentru militari, fără comunicații performante și strategie, forțele Kremlinului s-au împotmolit în Ucraina, fiind lipsite de orice capacitate ofensivă.

Se împlinesc nouă luni de când Vladimir Putin a dat ordin trupelor sale să invadeze Ucraina. Aceeași perioadă de timp îi ia unui făt să se dezvolte în pântecul mamei, pregătindu-se pentru întâlnirea cu lumea.

Președintele Rusiei, în schimb, a decis să aducă moartea pentru zeci de mii de civili și sute de mii de soldați ruși și ucraineni, alergând după o himeră istorică, gloria fostului imperiu sovietic.

Vladimir Putin nu mai poate câștiga războiul, dar poate provoca suferință și moarte – Foto: Hepta.ro

Cu o zi înainte de împlinirea celor nouă luni de la declanșarea războiului, Parlamentul European, printr-un vot simbolic, a declarat Rusia „stat sponsor al terorismului”, mărind și mai mult prăpastia dintre această țară și lumea civilizată.

Un Putin înfuriat a lansat din nou un atac asupra centralelor electrice din Ucraina, aducând întuneric și frig. Republica Moldova a fost și ea afectată, bombardamentele provocând pene de curent și la Chișinău. 


Primul discurs

La ora 04:35 dimineața, în ziua de 24 februarie 2022, deasupra regiunilor Lugansk și Donețk au început să cadă rachete Grad și alte proiectile lansate din Rusia și din regiunile ocupate de separatiști, aflate în estul Ucrainei.

„O coloană de tancuri rusești a pătruns în regiunea Lugansk, ascunzându-se în spatele unui convoi de mașini albe, inscripționate cu însemnele OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare din Europa). Tancurile au fost atacate și distruse de polițiștii de frontieră ucraineni”, se arată în volumul „Prima lună de război”, publicat de Editura Humanitas.   

La ora 18:01, în aceeași zi, după o perioadă de confuzie la Kiev, dar și după lupte intense pe toate fronturile, Volodimir Zelenski, președintele ales al Ucrainei, ține primul discurs dintr-o lungă serie care continuă și azi, prin care vorbește cu cetățenii,

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!