Numărul de infectări scade, spitalele ieșene rămân pline. Cazurile grave se înmulțesc

Numărul de infectări scade, spitalele ieșene rămân pline. Cazurile grave se înmulțesc

Peste 20 de cadre medicale din Republica Moldova au venit ieri la Spitalul modular de la Leţcani.Pandemia a intrat pe un platou, dar care deocamdată nu se simte în sistemul medical. Chiar dacă numărul de cazuri noi raportate este în scădere, există o mare presiune în continuare pe spitale şi mai ales pe secţiile de ATI. De altfel, la numărul înjumătăţit ieri de noi cazuri raportate, Iaşul nu avea niciun loc liber nici la paturile cu racord la reţeaua de oxigen, nici la ATI. Criza de oxigen pare doar aparent depăşită în continuare, dată fiind adresabilitatea crescută a cazurilor severe de COVID.

“Din punctul de vedere al incidenţei, ne aflăm pe un platou. Din punctul de vedere al cazurilor grave, este o creştere lentă, dar e în continuare o creştere, o creştere de la o zi la alta, iar după cum ştiţi, posibilităţi de extindere a reţelei nu avem pentru astfel de situaţii”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Acesta a adăugat că, în momentul de faţă, nu există niciun fel de semnal de la spitale că ar fi vreo problemă cu oxigenul. “Am transmis o adresă către toate spitalele să ne informeze cu privire la toate situaţiile în care ar apărea vreo sincopă cu aprovizionarea cu oxigen. Am recomandat spitalelor să anunţe dacă sunt probleme cu livrarare oxigenului la timp, deci să întrebe la furnizor dacă există riscul de a întârzia peste limita termenului de livrare”, a mai spus dr. Vasile Cepoi.

De asemenea, spitalele trebuie să aibă o alternativă în cazul în care se întâmplă un accident, o situaţie de risc, neprevăzută tocmai pentru a nu lăsa pacienţii fără oxigen. În acest context, se pot folosi, potrivit circularei CNCCI ca în situaţiii de criză, pe perioadă scurtă de timp, rezerva de oxigen tehnic.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!