Nutrienții care pot îmbunătăți memoria
O alimentație de tip occidental poate agrava pierderea memoriei la bătrânețe, sugerează un nou studiu. O echipă de la Universitatea Columbia, din New York, susține că persoanele care consumă din plin flavonoide – nutrienți care abundă în anumite fructe, legume și alte alimente, și care au efect benefic asupra organismului ca urmare a efectelor antioxidanților și substanțelor biochimice – se confruntă cu o probabilitate mai mică de a dezvolta declin cognitiv legat de vârstă.De regulă, o alimentaţie de tip occidental se caracterizează printr-un consum mare de carne roşie, produse din carne, produse lactate bogate în grăsimi, cartofi, cartofi prăjiţi şi produse din cereale rafinate.
Un nou studiu a descoperit că reaprovizionarea cu flavonoide a persoanelor cu deficiențe ușoare, cu vârsta de peste 60 de ani, a îmbunătățit semnificativ performanțele acestora la testele mentale.
Acest studiu considerat „de pionierat” este primul care stabilește o astfel de legătură, deschizând potențial calea pentru un nou program de screening pentru sănătatea creierului.
Cercetarea sugerează că suplimentele de flavonoide ar putea fi prescrise persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, pentru a reduce riscul de apariție a bolii Alzheimer mai târziu în viață.
„Îmbunătățirea în rândul participanților la studiu a dietei cu conținut scăzut de flavonoide a fost substanțială și ridică posibilitatea utilizării dietelor sau suplimentelor bogate în flavonoli pentru a îmbunătăți funcția cognitivă la adulții mai în vârstă”, spune Adam Brickman, PhD, profesor de Neuropsihologie la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons și co-lider al studiului.
Potrivit proiecțiilor, numărul cazurilor de demență la nivel mondial se va tripla, ajungând la peste 150 de milioane până în 2050.
Această descoperire se adaugă, de asemenea, la dovezile care sugerează că creierul care îmbătrânește, la fel ca și creierul în curs de dezvoltare la bebeluși,
» Aflați mai multe informații aici.