Actualitate

O comună din R. Moldova a inaugurat monumentul renovat al eroilor din Războiul de Reîntregire ~ InfoPrut

Localitatea Balatina, din raionul Glodeni, și-a serbat hramul, inaugurând monumentul renovat al eroilor din Războiul de Reîntregire. Inițiativa a aparținut Asociației Monumentum din Chișinău, care de câțiva ani restaurează monumentele Basarabiei, anunță Basilica.ro.

Monumentul a fost sfințit de Părintele Oleg Stîrcu în prezența primarului comunei, Dumitru Iațuc, a președintelui raionului Glodeni, Ion Cojocari, a consilierilor comunali și a elevilor Liceului Teoretic Balatina.

Monumentul a fost construit în 1937 în memoria eroilor din Balatina căzuți în luptele din Primul Război Mondial și care este posibil să fi fost înhumați într-un cimitir din imediata apropiere. Aceasta a fost, însă, distrus de invazia sovietică.

După mai multe discuții cu localnicii, primarul a identificat monumentul, parțial distrus, în curtea bisericii din sat. Fusese adus în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar fără crucea din partea superioară, pentru a nu fi distrus complet de bolșevicii invadatori.

„Împreună cu primarul Dumitru Iațuc, am decis să strămutăm monumentul în centrul satului, în apropierea locației interbelice, iar partea superioară a operei să fie restaurată în piatră de Cosăuți (crucea și pălăria). Crucea de pe monument avusese forma unui trunchi de copac, simbolizând pomul vieții și purtând puternice implicații spirituale, care exprimă armonia dintre Divin și lumesc, dintre Cer și Pământ, dintre Creator și Creație. Este simbolul care exprimă cel mai bine sintagma «precum în cer așa și pe pământ»”, a transmis Iulian Rusanovschi, membru fondator al Asociației Monumentum.

Proiectul de restaurare a fost făcut de arhitectul Mihai Andrieș, restaurarea de meșterul Vadim Cibotari, iar reconstituirea crucii de meșterul Vladislav Lozan din Cosăuți. Restaurarea a descoperit 70 de nume de eroi inscripționate pe soclul operei comemorative.

„Prin renovarea și sfințirea acestui monument, în comuna Balatina a fost restabilit un loc de memorie românească, după peste 80 de ani de uitare și durere”, a declarat Iulian Rusanovschi.

Asociaţia Monumentum a fost înființată în 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău, având ca scop principal restabilirea monumentelor interbelice din stânga Prutului. Anul trecut, membrii și colaboratorii ei au primit distincții de la Mitropolitul Basarabiei pentru munca lor de păstrare a memoriei creștine și a identității românești.

Asociația a mai reabilitat trei busturi ale Regelui Ferdinand I (Rezina, Varnița, Verejeni), Cimitirul eroilor de la Leova, patru monumente ale grănicerilor căzuți pe Nistru în timp de pace (Olănești Mălăiești, Cosăuți și Rezina), cenotaful Generalului Stan Poetaș, monumentele eroilor din al Doilea Război Mondial de la Semeni, Pârjota și bustul primului președinte al Curții de Apel Chișinău – Vespasian Erbiceanu, care a declarat limba română limbă oficială în instanțele de judecată basarabene în 1918.

 » sursa: www.infoPrut.RO