Social

O „listă minune“ cu medicamente anti-Covid circulă pe internet! Ce spun specialiștii ieșeni

O astfel de listă este prezentată ca fiind remediul universal împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Specialiştii ieşeni consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ spun că este total greşit să folosim acea listă. Iată argumentele lor!De câteva zile, pe diferite grupuri de pe reţelele de socializare circulă o „listă mi­nune“, care ar conţine medicamente şi suplimente pentru tratamentul, dar şi pentru prevenţia infecţiei cu SARS-CoV-2. Specialiştii ieşeni consultaţi de „Ziarul de Iaşi“ susţin că distribuirea acestei liste către persoanele infectate reprezintă un risc major din mai multe puncte de vedere: încurajează tratamentul la domiciliu fără să fie monitorizaţi de medicul de familie, fără să fie luaţi în nicio evidenţă. Mai grav este că lista respectivă presupune administrarea unor medicamente fără consultarea unui medic, fapt ce poate aduce mai multe probleme ce pot fi evitate printr-o simplă discuţie cu un specialist. De asemenea, medicii sunt fermi: singura metodă de prevenţie în acest caz o reprezintă vaccinarea.

Lista a fost distribuită pe mai multe grupuri ca o reţetă universală pentru cei care se luptă cu boala, fiind gândită ca o schemă ce trebuie respectată şi în care sunt incluse medicamentele care ar urma să fie administrate şi în ce interval al zilei – dimineaţa, la prânz sau seara. Astfel, medicamentele ar fi luate ca tratament la domiciliu în funcţie de simptomele avute – sunt scheme diferite pentru forme uşoare, pentru forme cu febră şi dureri musculare, dar şi pentru forme cu febră, tuse şi dureri musculare.

„Este extrem de periculoasă, mai ales pentru că o parte dintre medicamente – corticosteroizi, antibiotice, anticoagulante – au contraindicaţii majore în anumite cazuri. Pare uşor să ai la îndemână o astfel de listă, este schematică, relativ simplă pentru a fi înţeleasă, dar e nevoie de o personalizare şi de adaptare pentru fiecare pacient. Din păcate,

 » Aflați mai multe informații aici.