O mamă din Ucraina aflată în scaun cu rotile își caută unicul fiu, luat prizonier. “Unde e? M-aș duce până la capătul lumii să aflu”

O mamă din Ucraina aflată în scaun cu rotile își caută unicul fiu, luat prizonier. “Unde e? M-aș duce până la capătul lumii să aflu”

Peste 15.000 de persoane sunt date dispărute de la începutul războiului, a declarat un oficial din cadrul Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute. Nu se știe câte dintre ele au fost deportate, ținute în detenție în Rusia, sunt în viață sau au murit și sunt îngropate în gropi comune, scrie Sky News. Publicația relatează povestea Annei Voskoboinik, o femeie ajunsă în scaun cu rotile după ce a rămas fără un picior. Femeia nu știe unde este fiul ei, Oleksii, în vârstă de 38 de ani. Fost soldat, el a fost arestat de forțele ruse la un punct de control din Herson în urmă cu trei luni și nu a fost eliberat. Trupele ruse s-au retras de atunci din oraș. “Unde este acum? Nu știu. M-aș duce până la capătul lumii să aflu. E singurul meu fiu. A fost mereu în apropiere. Acum…”, spune femeia cu ochii în lacrimi. În zone precum Herson este greu să afli informații despre persoanele dispărute, deoarece comunicațiile nu sunt restabilite integral, iar zona este plină de mine.”Avem o problemă foarte mare cu comunicarea, mai ales în zonele rurale”, a spus Volodimir Zdanov, care se ocupă de cazurile de persoane dispărute din Herson.Numai în Herson, peste 900 de persoane au fost înregistrate ca răpite sau date dispărute, a declarat procuratura regională. Printre cei dispăruți sunt politicieni, preoți și simpli cetățeni. Dintre aceștia, doar 480 au fost eliberați.  Aproape 400 de civili au fost uciși în regiune, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului, Anastasia Vesilovskaya. Numărul ar putea fi însă mult mai mare, susține Volodimir Zdanov. “Neoficial, ar putea fi chiar mii, dacă includem morții… Pur și simplu nu putem stabili numărul. Când teritoriul va fi complet eliberat, vom putea afla cu exactitate”, a spus el. Editor : G.M.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!