O parte dintre militari sunt împotriva lui Putin. Asistăm la o confruntare între GRU și FSB?
Fostul comandant al forțelor militare ruse din Ucraina se află în custodia FSB, alături de alți ofițeri ruși, suspectați că au susținut rebeliunea declanșată de Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner. În același timp, spionii ruși transmit în societate mesaje liniștitoare, cum că ofițerii vor fi eliberați, arătând că o coliziune între FSB și GRU, serviciul de informații al armatei ruse, e greu de evitat.
- Lukașenko: Cât timp militarii din Grupul Wagner sunt încă în șomaj, trebuie să le cerem comandanților să se întâlnească cu ai noștri pe terenul de antrenament.
- Igor Girkin, fost ofițer FSB: Rebeliunea militară nu a fost tranșată de Putin, iar situația din Rusia rămâne fluidă.
- Principalul scop al călătoriei lui Putin în Daghestan a fost acela de a arăta că președintele Rusiei nu se ascunde și nu se teme să se întâlnească cu oamenii.
- Expert militar: După rebeliunea Wagner, e clar că Putin va negocia un armistițiu doar dacă va pierde pe câmpul de luptă.
- Surovikin, fostul comandant al forțelor ruse din Ucraina, e un general cu o influență mare asupra militarilor care luptă în țara vecină, iar Putin se teme să-l înlăture brutal.
Criza de la Moscova nu s-a încheiat sâmbătă seara, odată cu ieșirea lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, care a anunțat punctele armistițiului dintre Wagner și Kremlin.
Prigojin a ajuns la Minsk cu avionul său privat, spunând că a început să-și transfere trupele în Belarus, dar nu sunt informații câte au şi ajuns acolo.
Mulți comentatori au spus că șeful Grupului Wagner este ostaticul lui Lukașenko, în urma negocierilor, dar în 27 iunie, „prizonierul” s-a urcat din nou în avionul personal, cu direcția Moscova, iar de acolo la Sankt Petersburg, relatează un grup independent de monitorizare a zborurilor.
Igor Girkin, fostul ofițer FSB, acum un proeminent blogger militar din Rusia, a anunțat că Prigojin negociază cu oficiali ruși termenii înțelegerii, ceea ce arată că rebeliunea militară nu a fost tranșată de Putin, iar situația din Rusia rămâne fluidă.
În jur de 8.000 de mercenari Wagner sunt pe drumul spre Belarus, ceea ce a îngrijorat într-o mare măsură statele NATO din vecinătate.
„Relocarea de facto a forțelor rusești din Grupul Wagner în Belarus, împreună cu Evgheni Prigojin, șeful acestora, este în curs de desfășurare. Transferul reprezintă un semnal foarte negativ pentru noi”, a declarat Andrzej Duda, președintele Poloniei, prezent la o reuniune NATO la care a cerut consolidarea prezenței militare a organizației în zonă din cauza noii amenințări.
Lukașenko le-a găsit locuri de muncă celor din Wagner
„Cât timp militarii din Grupul Wagner sunt încă în șomaj,
» Aflați mai multe informații aici.