Operațiunea de eliminare a teroristului Al Qaida: un joc pe computer, o dronă și zeci de lame ascuțite

Operațiunea de eliminare a teroristului Al Qaida: un joc pe computer, o dronă și zeci de lame ascuțite

  • 25 de milioane de dolari a fost recompensa pusă de FBI pe capul lui al-Zawahiri pentru informații relevante ce duceau la prinderea sau uciderea sa.
  • Teroristul căutat de 21 de ani s-a ascuns în zonele muntoase din Pakistan, fiind ajutat și protejat de o întreagă rețea a grupărilor de talibani.
  • Drona Predator MQ-1 a zburat cu două proiectile Hellfire 9X, fără încărcătură explozivă, fiecare fiind prevăzut cu câte șase lame metalice.
  • Eliminarea lui Zawahiri în mijlocul orașului Kabul, cu o dronă americană, este o lovitură pentru noul guvern din Afganistan, care a încălcat flagrant acordul de pace, dar arată și o mare vulnerabilitate în fața incursiunilor militare ale SUA.

În dimineața zilei de duminică, 31 iulie, un bunic în vârstă de 71 de ani, cu mult timp la dispoziție, moțăia așezat pe un scaun în balconul unei case arătoase, situată în zona centrală din Kabul, Afganistan, cartierul Sherpur.

Soarele răsărise la cinci dimineața, iar bătrânul se relaxa în aerul răcoros care anunța o zi caldă în care temperatura urma să nu depășească 32 de grade Celsius.

Bărbatul n-a mai reușit să fie martor la trezirea la viață a zgomotosului oraș pentru că la ora 06:18 o dronă Predator MQ-1, manevrată de operatori CIA, serviciul american de informații, l-a luat în colimator și a trimis spre el două proiectile Hellfire R9X.

Cartierul din Kabul, Afganistan, unde a fost ucis Ayman al-Zawahiri – Sursa: Google Maps

Ayman al-Zawahiri, al doilea om din rețeaua teroristă Al-Qaida, secundul lui Osama bin Laden, a fost ucis după 21 de ani de când se afla în capul listei cu cei mai căutați teroriști din lume.

FBI pusese o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru informații relevante care ar fi dus la prinderea sau eliminarea sa.

Să înțelegi modul de viață al unui fugar

Ayman al-Zawahiri a fost responsabil pentru planificarea și executarea complotului de atacare a turnurilor de la World Trade Center, New York, din 9 septembrie 2001.  Atunci și-au pierdut viața 2.977 de persoane și peste 25.000 au fost rănite.

Zece ani mai târziu, în data de 2 mai 2011, o operațiune militară a trupelor speciale navale au acționat în Pakistan și l-au eliminat pe Osama bin Laden, liderul rețelei Al-Qaida.

Joe Biden, vicepreședinte, Barack Obama, președinte, și Hillary Clinton, secretar Departamentul de Stat, în 2011, în camera de urgență a Casei Albe, asistând la operațiunea de eliminare a lui Osama bin Laden – Foto: Wikimedia

Zawahiri era ultimul lider important al organizației teroriste responsabile pentru zeci de atacuri care au marcat primul deceniu al noului mileniu.

 » Aflați mai multe informații aici.

Distribuie acest articol!